неделя, 5 май 2024 г.

Румен Радев: Няма да подпиша за Даниел Митов под натиск

Бившият външен министър Даниел Митов не е бил официално предложен за посланик в Румъния от Министерския съвет, а президентският указ не може да бъде подписан под натиск. Това става ясно от отговора на президентството до сайта EURACTIV-България по повод казуса с бившия външен министър. Преди два дни външният министър Екатерина Захариева обяви, че президентът Румен Радев е отказал назначаването на Даниел Митов по „политически причини“.

„Президентът не взима кадрови решения под натиска на медийни изказвания и интерпретация на една конституционно установена процедура. Нещо повече –  до края на септември бяха съгласувани повече от 20 предложения на министъра на външните работи, за които обаче повече от месец нямаше предложения от Министерския съвет, на базата на които се подписва указ от президента. Част от документите бяха върнати за внасяне на корекции от Министерството на външните работи“, се казва в отговора на президентството до EURACTIV България.

Институцията допълва, че опитите за внушения за ненавременна ротация на дипломати не следва да се отнасят до президентската администрация. По неофициална информация Даниел Митов е отхвърлен от президента в рамките на съгласувателната процедура и затова не е предложен официално от Министерския съвет.

„Погрешни са очакванията на определени министри президентът да е “само” наблюдател на процесите по назначаване на посланици“, допълва президентството.

Захариева обясняваше, че президентът е допуснал “груба грешка” с номинацията на Митов. “Няма държава в света, в която да бъде предложен бивш външен министър, и да не счита това за чест. Т.е. аз считам, че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов”, каза тя пред  БНТ.

Захариева обясни, че търси алтернативно предложение, защото смята, че Радев няма да промени позицията си. В позицията на президентството не се посочват изрични „политически“ възражения срещу Даниел Митов, а само процедурни.

„Конституционно право на държавния глава е да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства на Република България по предложение на Министерския съвет. Издаването на указ от президента по предложение на Министерския съвет изисква съгласувателна процедура. Тя не предвижда изготвяне на мотивирано становище от страна на президента. В същото време държавният глава настоява предложените кандидати да отговарят на законовите изисквания“, се казва в позицията на президентската институция .

През септември бе съобщено, че българското правителство официално е номинирало Даниел Митов за специален представител на ЕС за Либия. В същото време основен претендент за специален представител на ООН за Либия е друг бивш български външен министър – Николай Младенов.

През декември 2017 г. прокуратурата обвини Даниел Митов и неговият заместник-министър Христо Ангеличин за престъпление по служба за използване на услугите на туроператорска компания. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан по всички обвинения. В случая прокуратурата е завела дело, въпреки че туроператорската фирма, наета от МВнР, се е отказала от договора и е върнала парите, т.е. щети за бюджета не са били нанесени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html