понеделник, 29 април 2024 г.

Летящи таксита над Париж догодина

„Летящите таксита“ ще започнат да излитат от летище Понтоаз-Кормей-ен-Вексан – на около 90 минути с кола северозападно северно френската столица – още през следващия юни, съобщиха операторите на новата услуга. Това се върши с поглед към огромния туристически поток, който се очаква  за Олимпийските игри 2024 г.

Изцяло електрическо вертикално излитащо и кацащо превозно средство, подобно на безпилотен самолет, наречено VoloCity, произведено от немската компания Volocopter, е избрано за иновативното изпитание с летящи таксита в извънградски район.

Перспективата за Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. предоставя изключителна възможност да се включи цяла индустрия, за да се превърне регионът на Париж в лидер на глобалния пазар на градска въздушна мобилност.

Експериментът ще зависи от одобрението на жителите, протоколите за сигурност и правилата за въздушен трафик. През първата половина на 2021 г. ще бъдат организирани зони за паркиране, станции за презареждане и наземна маркировка за демонстрацията.

VoloCity е оборудван с 18 ротора и девет батерии. Всяко от летящите таксита може да превозва двама пътници с ръчен багаж, с максимален полезен товар от 200 килограма. Те летят със 110 километра в час на височина от 400 до 500 метра и имат обхват от 35 километра.

Volocopter вече е тествал своето въздушно такси в различни части на света, а миналия октомври избра Сингапур за първото изпитание в сърцето на един град.

Няколко други компании работят по подобни проекти, включително Boeing, Airbus, Toyota и Hyundai.

По-рано този месец японската фирма SkyDrive показа своя осемвитлов пилотиран компактен автомобил, провеждащ тестов полет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html