неделя, 5 май 2024 г.

Разследват смъртта на двамата мъже, оставени пред стълбите на болница в Пловдив

Едн от починалите пациенти

Двама пациенти починаха след хаос при приема им в новото COVID отделение в Университетската болница в Пловдив. Видео, изпратено в рубриката „Моята новина” на „Нова телевизия“, показва как мъжете чакат за настаняване, седнали на стълбите край входа на здравното заведение.

Единият е на кислородно дишане, а другият е легнал на стълбите. Мъжете са пренасочени от Инфекциозната клиника към Клиниката по токсикология. Болницата е започнала проверка по случая.

Това е унижение за хора, които са здравноосигурени и чакат за медицинска помощ, коментира водещата на „Здравей, България“ Лора Инджова.

„В сигнала ни е написано, че са разтоварени като кучета пред вратата и са зарязани от линейката. Кислородът в бутилката в един момент свършва“, добавя водещият Виктор Николаев.

В отговор до NOVA от там посочват, че не е ясна причината за забавянето на персонала, който да ги приеме. Проверява се и защо са оставени да чакат отпред, вместо в линейката. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди проверка на случая.

Мъжът с кислороданта маска е живеел в пловдивското село Брестник. Бил е 100% инвалид с чужда помощ, на хемодиализа. Днес е трябвало да празнува своя 61-ви рожден ден.

„Той имаше нужда от операция в Съдова хирургия. На 27 октомври го оперираха, сложиха му изкуствена артерия. Направиха всичко, което беше възможно. Чувстваше се много добре. Никога не е вдигал температура. За първи път се повишават градусите на 9 ноември. В последният час от диализата веднага му изписват рецепта за антибиотик“, разказва съпругата му Мария Господинова в интервю за „Здравей, България“.

„Докато го докарат от Пловдив, аз вече бяха купила лекарството. Започна да го пие, но нямаше подобрение. На 11-ти го върнаха от диализа. В 14:10 часа подадох сигнал на тел. 112 да изпратят линейка. Температурата му беше ниска – 37,6 бе най-високата, но беше вече много отпаднал. Два часа стояхме на центъра да чакаме линейката“, добавя тя.

„В 16:30 часа ни казаха да си го приберем вкъщи, защото линейката можело да дойде и след 6 часа. През това време организирах нещата и тръгнахме да търсим лекар, който ще иска да го прегледа. Обадих се отново на 112 и след като ми потвърдиха, че разговорът се записва им казах, че се отказвам от услугите им и помолих да предадат на всички да сменят надписа „бърза помощ“ със смъртна помощ“, каза Господинова.

„Закарах го първо в Инфекциозната болница. Имаше едно младо семейство с бебе в кошница на земята оставено. Не знам колко време стояхме. Никой не излизаше. На звънеца никой не отговаряше. Оттам отидохме в УМБАЛ „Пълмед“, но ни казаха изобщо да не го сваляме от колата, защото нямало свободни места. Исках само да изпишат лекарства, за да го лекувам“, добавя тя.

„Препоръча ни да отидем в хирургиите на Пещерско шосе. Вместо да го допуснат до лекарския кабинет, го оставиха в някакъв изолатор. Имаше хора, чакащи цял ден. Единият от пациентите ми каза, че в 11:30 часа докарали пациент. Сложило го в стаята. Включили са го на системи и през час-два слизала жена, отваряла вратата, за да види дали не е дошло време да му викат поп“, разказва жената.

„Върнах съпруга си вкъщи, след отказа да бъде приет в болница. На другия ден се свързах с джипито. Продължихме лечението с антибиотика. Съпругът ми вече не можеше да се храни. В събота го заведох в Куклен. Прегледаха го, измериха му кислорода в кръвта и казаха, че е за болница“, добавя тя.

„Поискаха да го закараме в Инфекциозна болница. Никой не го свали от линейката, нито пък лекар дойде да го прегледа. Казаха, че не сме били за тях, а трябвало да отидем във ВМИ. Приеха го в Университетската болница. Настояваше да се прибирам, защото вече бил настанен. Докато се прибера, той ми звъни и ми казва „пак ме качиха на линейката и ме връщат в Инфекциозна болница“, разказва Мария.

Тя потвърди, че шофьорът на линейката чакал половин час, след като стоварили мъжът й на стълбите пред COVID отделението и си тръгнал.

След два часа чакане дежурният лекар дошъл да им помогне.

„Той носеше кислородната бутилка, а аз придържах мъжа ми. Качихме се до третия етаж. Нямаше асансьор, нито носилки. Стигнахме до втория етаж и на първото стъпало той падна. Докторът каза „ами свършил е кислорода“. Свали му маската, взе бутилката и се качи на третия етаж. Повече от 20 минути съпругът ми бе оставен да лежи на земята. Никой не слезе“, разказва жената.

„Нямали толкова малки кислородни бутилки. След като звънях и молих за помощ, го качиха в стаята. Целият престой в отделението бе 20 минути. Само легна на леглото, не му включиха кислород да диша. Докторът го преслуша и потвърди, че има пневмония. Фалшифицирали са дори подписа му. Това са престъпници в бели престилки“, каза още тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html