неделя, 5 май 2024 г.

Голяма сеч в двора на Лясковския манастир – дърветата замърсявали

Лясковския манастир

Хора алармираха, че се извършва поголовна сеч в двора на Лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел“, намиращ се в близост до Арбанаси сред вековни дървета в защитена местност, съобщи „Нова“.

Грета Атанасова и Биляна Георгиева от Лясковец правят редовния си преход от града до върха, където е манастира, когато чуват звук на резачки за дървета, който идва от двора на Божията обител.

„Бяха започнали да режат клоните на бор, който е на 60 или 70 години. Според нас това не беше редно. Попитахме и те ни казаха, че ще ги режат, защото правели боклук, което не е сериозен аргумент“, казва Грета Атанасова.

„Падат иглички и задръстват улуците“, каза сестра Дария – монахиня в манастир „Св. св. Петър и Павел” – Лясковец.

Грета Атанасова подава сигнал на телефон 112 и сечта е спряна временно, разрешение имало – издадено от община Лясковец на база молба от митрополията.

„Ние предложихме изцяло изсъхналите да се изрежат до долу, защото са видими. А другите да се изрежат клоните над църквата“, добави сестра Дария.

Искането било за отсичането на 8 дървета, а общината разрешила изцяло да се изрежат – 13 бора.

Само за няколко часа жители на Лясковец събират подписи, които внасят в общината с искане да спре сечта в двора на манастира. На запитване от „Нова“ до администрацията отговориха устно, че молбата на лясковчани е уважена и позволителното за сеч е изтеглено, а рязането на дърветата – спряно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html