четвъртък, 2 май 2024 г.

Галерия „Мисията“ припомня рождението на Иван Вазов

След успешното си експониране през лятото на тази година постерната изложба „170 години от рождението на Иван Вазов“ гостува на Държавния културен институт в галерия „Мисията“ в София.

Специално създадена за юбилейните чествания на Вазов, изложбата беше представена за първи път пред публика в Централната сграда на Българската академия на науките на 9 юли – рождения ден на патриарха на българската литература.

В експозицията са представени произведения на Вазов, съхранявани във фонда на библиотеката на БАН в продължение на 150 години, показани са и негови творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, предходник на БАН.

Централната библиотека на БАН съхранява около 1000 заглавия от разнообразното в жанрово отношение творчество на народния поет, както и литература за него. Сред тях са подбрани първи публикации и издания на емблематични негови творби, включително издание на „Под игото“ с ръкописни поправки на Вазов, екземпляр на „Люлека ми замириса“ от личната библиотека на Стоян Михайловски с посвещение от автора. Показани са и преводи на различни езици, сред които се откроява най-старият, притежаван от библиотеката – „Под игото“ на френски език от 1897 г. с предговор от Луи Леже.

Държавният културен институт се включва в отбелязването на Вазовата 170-годишнина чрез първото гостуване на изложбата на Централна библиотека на БАН именно в галерия „Мисията“. Посетителите ни ще имат възможност да се запознаят с една представителна част от неговото литературно наследство, знаково за българската културна и национална памет, превеждано на много езици – английски, френски, немски, чешки, румънски, италиански, испански, полски, унгарски, гръцки, турски, естонски, латвийски, монголски, украински, руски и др.

Експозицията може да бъде посетена до 23 декември 2020 г. между 10 и 17 часа, при спазване на всички изисквания за дистанция и епидемиологични мерки. Вижте по-малко

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html