събота, 27 април 2024 г.

В Скопие искат оставките на Заев, Буяни и Димитров

От „Алианса на Албанците“ настояха за оставките на премиера Зоран Заев, външния министър Буяр Османи и вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, съобщават македонски медии.

Премиерът Зоран Заев

Причината  е неизпълнението на договора за добросъседство с България, вследствие на което София блокира западната ни съседка за преговори за присъединяване към ЕС.

„Нерешаването на срещата в Брюксел е поражение за идеята на ЕС, но в същото време беше потвърдено в изявлението на председателя, германския министър по европейските въпроси Михаел Рот, че има още възможности до декември. „Трябва да продължим в духа на диалога, а не чрез конфликти, за да постигнем решение“, написа премиерът Заев в социалните мрежи.

Вицепремиерът Никола Димитров

Последва отговор от лидера на опозиционния ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски: „Заев предпочете да се види министър-председателя на източната ни съседка, вместо да направи лидерска среща и всички заедно да постигнат национален и държавен консенсус … Мога да разбера Заев защо бяга от лидерска среща. Той е политик по отстъпките, а аз отстъпки не правя“, каза Мицкоски, цитиран от mk.voanews.

Неговата партия обвини правителството в търговия с национални интереси и поиска оставката на Заев.

Външният министър Буяр Османи

„Заев трябва да подаде оставка, защото излъга македонския народ, че Споразумението с България затваря всички въпроси и че България ще бъде най-добрият и най-силният ни поддръжник. Оставка, защото те създадоха двустранни проблеми с Гърция и България в споразумения, които са условие за започване на преговори. Като унищожиха позициите, изградени от поколения политици, те потъпкаха признанията на десетки държави“, каза Стефан Андоновски, член на ЕК на ВМРО-ДПМНЕ.

„Няма да има оставки!“, отсече говорителят на кабинета Дуско Арсовски. „Правителството има ясен ангажимент, дава шанс на процеса и работи за хармонизиране на позициите в съответствие с ясно дефинираните национални позиции на Македония и в съответствие със стратегическите цели на европейската интеграция на страната… Именно в такива моменти на предизвикателство трябва да се демонстрират европейски ценности, диалог вместо конфликт“, каза Арсовски.

И Скопие, и София публично обявяват, че са готови да продължат процеса, който според германското председателство все още може да бъде спасен и междуправителствената конференция ЕС-Северна Македония да се проведе до края на годината. Следващите няколко седмици са решаващи за това, коментира mk.voanews.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html