неделя, 5 май 2024 г.

Провал с европейската ракета носител „Вега“

Мисията на европейската ракета носител „Вега“ се провали, след като осем минути след изстрелването й тя се отклони от траекторията, съобщиха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Ракетата беше изстреляна в 22:52 часа местно време от космодрума в Куру, Френска Гвиана. Тя трябваше да изведе в орбита два научни сателита.

„Осем минути след старта на ракетата, веднага след първото запалване на двигателя на четвъртата степен, беше констатирана аномалия в нейната траектория, което доведе до провал на мисията“, посочи компанията оператор „Арианспейс“. Повече подробности ще бъдат оповестени на пресконференция по-късно днес.

Междувременно стана ясно, че капсулата „Дракон“ на американската частна компания „Спейс Екс“ се скачи тази нощ с Международната космическа станция, съобщиха световните агенции, цитирани от БНР.

Скачването се осъществи в автоматичен режим след 27-часов полет, също в изцяло автоматичен режим.

На борда на капсулата „Дракон“ са трима американци и един японец. Това са командирът на полета полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ и още двама американци – капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в Космоса и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи.

Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html