четвъртък, 2 май 2024 г.

Майк Помпео снощи е бил на изненадваща визита в София. Защо?

Майк Помпео и вселенския патриарх Вартоломей I при срещата им на 17 ноември в Истанбул

Държавният секретар на Съединените американски щати, Майк Помпео е кацнал снощи в София, а сутринта е отлетял за Истанбул.

Новината съобщи журналистът Николай Кръстев, който цитира свои турски колеги, представящи летателния план на Помпео. От него се вижда, че самолетът му Боинг C-32A се е приземил вечерта на 16 ноември в София и е отлетял сутринта на 17 ноември за Истанбул.

Там той имаше рано тази сутрин планирана среща с вселенския патриарх Вартоломей I, която е част от прощалната обиколка на Помпео из Европа и Близкия изток, след като Доналд Тръмп изгуби изборите.

Летателният път на самолета на Помпео

Досега при визитите си държавният секретар на Щатите уговоря големи оръжейни и търговски сделки с партньорите на Вашингтон за десетки милиарди долари.

София обаче не е част от официалния ми списък с посещения. Логично е да се запитаме защо Помпео прекарва нощта в столицата ни и най-вече с кого се е срещнал тук. Едва ли Истанбул не предлага достатъчно добри хотели за него.

Източници на „Антени“ смятат, че Помпео се е срещнал или с Бойко Борисов, или с Красимир Каракачанов – нищо чудно и с двамата наведнъж. Вероятно те са договаряли неофициално именно продажби на още изтребители и оръжия от страна на Вашингтон за София.

Това няма да е изненадващо, имайки предвид, че преди няколко седмици Красимир Каракачанов се върна от посещение в САЩ и обяви, че се обмисля закупуването на допълнителни 8 бройки F-16. Припомняме ви, че страната ни плати на 8 август 2019 г. 1,2 милиарда щатски долара на Вашингтон за 8 изстребителя, които трябва да пристигнат през 2023 г.

Логично е Помпео да е пристигнал тук, за да получи категорично съгласие, че поръчката на останалите машини ще се случи. А може би е лобирал да поръчаме най-новия модел F-35, който редица държави вече поръчаха. Само ние изглежда ще получим по-стария, но и по-евтин модел:

– Гърция ще вземе предвидените за Турция бройки, които ще са между 18-24;
– Финландия ще купи 64 F-35 за 12,5 милиарда долара и 72 самолета Super Hornet в различни разновидности;
– Швейцария ще закупи 40 F-35 от пето поколение и 40 изтребителя F/A-18EF Super Hornet за близо 14 милиарда долара;
– Обединените арабски емирства сключиха сделка за до 50 изтребителя Ф-35, както и разузнавателни дронове MQ-9B и други високотехнологични системи на обща стойност над 23 млрд. долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html