неделя, 5 май 2024 г.

Изследване: Жените вече пият като мъже, България е №1 по пушене

Употребата на цигари намалява и у нас, и в Европа. България обаче продължава да държи първото място по ежедневна употреба на цигари. Това са част от резултатите от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Данните са от България и още 34 европейски страни.

„Ако за Европа от 1999 година до 2019-а употребата е паднала с 14%, ежедневната, от 24%, което на практика значи всеки четвърти ученик, е докарана до 10%, което значи десети ученик, при нас тя е била почти всеки втори – 39% през 1999-а година, а сега е между всеки четвърти и всеки пети – 22%. С 12% пушачи, повече от двойно ги водим. В България има толерантно отношение към пушенето и употребата на алкохол от страна на възрастните“, поясни пред БНР експертът Анина Чилева от НЦОЗА.

Нараства употребата на електронни цигари. Над 40% от младежите в Европа са пушили някога електронни цигари, над 14% го правят ежедневно. Съществено е да се отбележи, че голяма част от младежите, които употребяват електронни цигари, никога не са започвали да пушат традиционните.

„Тютюнопушенето спира да бъде модерно. Не е cool вече – и в Америка, и в Европа, и в България. Въпросът е, че компаниите са хитроумни и успяха да намерят нови методи, с които практически да успяват да си продават изделията“, коментира Чилева.

Относно алкохола тя отбеляза, че не сме в челните места, но при тежката епизодична употреба („пет питиета едно след друго, обичайно в уикендите или в специални дни“), България е на 8-о място.

Момичетата в България пушат повече от момчетата, подчерта Чилева в предаването „Хоризонт до обед“. „И за съжаление се сближават трендовете за момичета и момчета – момичетата започват да пият почти толкова, колкото момчетата“.

Спрямо изследването от 2015 година има значително намаляване на употребата на наркотици сред младежите. България е в средата на класацията по употреба на канабис. Значително е участието в лотарийни и хазартни игри. Нашите младежи средно по-малко влизат в социалните мрежи спрямо връстниците им в Европа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html