неделя, 5 май 2024 г.

Спаси София: Чудният ремонт за 11 млн. лв. на бул. „Тодор Каблешков“ е провал

Гражданската организация „Спаси София“ публикува снимки от чисто новия ремонт на южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ в столицата, на който се вижда некачественото му изпълнение.

Ето какво пишат от сдружението, издигнало Борис Бонев за общински съветник:

„Южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ от днес е отворено за движение. С над двойно закъснение спрямо срока по договор, без трамвай, отново с ниско качество и без да е пипнато северното платно. Време е за равносметка и проверка на фактите:


Огромно закъснение – на 168-мият ден от започването на ремонта се пуска само южното платно, което трябваше да бъде напълно готово заедно с тротоарите на 80-ия ден, на 20 август.

Лошо качество – тротоарите не са завършени, неравни са и са изградени с възможно най-грозните павета, фугите между тях не са запълнени, ръбовете на бордюрите са без добри скосявания, посадните места на малките нови фиданки са незавършени и пълни със строителни отпадъци.

Тясна и опасна велоалея – велосипедното трасе не отговаря дори на минималните изисквания за широчина. Настилката е неравна, а скосяванията са високи и опасни. Но поне Фандъкова може да се похвали с първите 800 метра нова велоалея за тази година.Северното платно остава за „догодина“. Въпреки че „Трейс“ бяха задължени да ремонтират абсолютно целия булевард до средата на октомври, работата по изместването, разширяването и преасфалтирането на северното платно, тротоарите и изграждането велоалеята остават за друг път.


Без трамвай – за най-важното трамвайно трасе в София не бе направено нищо. Даже не бяха оставени места за бъдещите спирки – така е сигурно, че когато започне строителството му, ще се налага да се разбива и коригира новото пътно платно.

Така изглежда поредният ремонт на Йорданка Фандъкова – 11 млн. лв. инвестирани в некачествен ремонт, без никакъв общински контрол и без санкции за мърлявата и закъсняла работа на изпълнителя. Всичко това се случи буквално пред очите на кмета, която живее на 100 метра от бул. „Тодор Каблешков“, който по думите ѝ е приоритет №1, откакто е начело на София. Нямаме никаква надежда, че това управление някога ще се научи да прави нещата както трябва – с добър проект, спазвайки сроковете и с европейско качество. Те просто толкова си могат, за разлика от усвояването, в което са шампиони.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html