неделя, 5 май 2024 г.

Протест против откриване на КОВИД отделение в онкологичната болница

Снимка: Ани Петрова/БНР

Медици от столичната онкологична болница протестираха срещу решението в лечебното заведение да бъде разкрито Ковид отделение с 29 легла. Според лекари и пациенти смесването на потоци от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне , ако Ковид зоната започне да работи активно.

Всички медици в столичната онкология са убедени зад тезата, че е опасно за пациентите с онкологични заболявания да бъдат лекувани с пациенти с Covid-19.

Проф. Панайот Куртев, който е началник на отделението по обща и коремна хирургия заяви:

„Ние сме готови да помогнем на всяка една болница, в която има коронавирус – т.е. клиника създадена, но е недопустимо създаването на такава клиника в центъра по онкология“, каза той.

Според проф. Панайот Куртев няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. А тези, които са с Covid-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени.

Притеснения има и сред пациентите: „Тук се работи със съвсем други пациенти, а да отидат хората горе в Ковид отделението за мен това не е нормално“, сподели една от тях.

„Ако се заразим, ние умираме. Има малко персонал, може ли горе да ходят точно тези сестри и персонал – в никакъв случай“, каза пациентка.

По-рано Евгения Александрова – председател на Асоциацията на онкоболните пациенти, обясни в „Преди всички“:

„Притеснението идва не само от разкриването на отделение в националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html