неделя, 5 май 2024 г.

Турският президент с нов демонстративен ход към Кипър

„На пикник в закрития град Вароша (на турски – Мараш) на средиземноморското крайбрежие” – така турските източници определят посещението, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган се предвижда да направи днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) – предаде по-рано днес БТА. Ердоган ще бъде придружен от коалиционния си партньор Девлет Бахчели, лидер на националистическата Партия на националистическото действие. Визитата на Ердоган и Бахчели е за участие в отбелязването на 37-та годишнина от самообявяването на Севернокипърската турска република. Годишнината се отбелязва с ежегодни военни и граждански инициативи с участието на официални гости от Турция. Домакин на събитието ще бъде Ерсин Татар, който бе избран за президент на СКТР благодарение на мощната подкрепа на Ердоган.
Но пикникът – много популярна турска традиция, в който се предвижда да участват Ердоган и Бахчели заедно с придружаващите ги лица, засенчи в известна степен другите теми. Инициативата се преценява като предизвикателство или предупреждение от страна на Ердоган. Смята се, че не е далеч времето, когато Вароша – някогашно южно предградие на град Фамагуста, изоставено от своите жители – кипърски гърци при турската операция на острова през 1974 г., необитаемо и намиращо се под контрола на турската армия оттогава, ще бъде отворено за заселване на кипърските турци. Както и че Ердоган има пълната подкрепа за този план на коалиционния си партньор. Първата репетиция бе направена в навечерието на президентските избори в СКТР, когато, за пръв път след повече от 40 години, кипърските турци с благословията на Ердоган контролирано бяха пуснати да се разходят по 3,5-километровата крайбрежна ивица. Ходът на Ердоган бе бонус за пронационалистическия Ерсин Татар, който благодарение на това бе избран за лидер на кипърската турска общност на острова. Това развитие фактически сложи точка на каквито и да е идеи и планове за обединение на двете общности на разделения остров Кипър под някаква форма.
Голяма шатра е построена край живописния средиземноморски бряг, показаха телевизионните камери преди днешното събитие. В нея ще се гощават високопоставените гости. Местните медии съобщиха, че са били обновени улиците във Вароша, очертани били алеи за пешеходци и велосипеди, както и че са взети изключителни мерки за сигурност.
Пикникът във Вароша има специално значение за турския президент и той му отдава голямо значение, което подчерта в своя реч преди няколко дни. „Сега в Кипър (има се предвид СКТР – б.а.) започва нов период. Заедно с коалиционния ни партньор Девлет Бахчели на 15 ноември ще посетим Северен Кипър и ще участваме заедно в тържествата. След това ще направим колективно пикник в закрития Мараш (Вароша – б.а.). Ще покажем на нашите събратя от рожбата-родина Северен Кипър, че сме винаги с тях и че занапред ще бъдем единни. Имахме нужда от това, позакъсняхме, но сега вярвам, че ще го подновим с нова сила”, заяви Ердоган на конгрес на управляващата ПСР в Кахраманмараш.
От Дирекцията за комуникации към турското президентство съобщиха, че Ердоган ще разговаря с Ерсин Татар относно съвместните инициативи, които ще се предприемат за укрепването на сътрудничеството и за активизиране на връзките между Турция и СКТР. Акцент в разговорите се предвижда да бъде обсъждането на ситуацията в Източното Средиземноморие на фона на последните развития във връзка с проучванията за енергийни източници. Ердоган ще открие нова болница за спешни случаи в Лефкоша (така турците наричат разделената столица на Кипър Никозия).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html