понеделник, 29 април 2024 г.

Седма световна титла за Люис Хамилтън!

Люис Хамилтън изравни Михаел Шумахер и вече има седем световни титли във Формула 1 след доминация в Гран при на Истанбул.

До успеха се стигна след отличната стратегия на „Мерцедес“, страхотната работа на самия пилот с гумите, както и безспорният му талант. 20 обиколки преди финала Люис дори не бе в сметките за първата позиция, докато се движеше шести, а и не бе най-бърз на пистата. В края обаче той имаше впечатляващата преднина от 26 секунди пред втория.

Така при оставащи три старта до края, Хамилтън има 110 точки преднина пред съотборника си Валтери Ботас.

Второто място на подиума зае Серхио Перес с „Рейсинг Пойнт“. Мексиканецът стартира трети, като успя да се добере до своя девети подиум в кариерата.

Впечатляващо състезание направиха и пилотите на „Ферари“, които стартираха от 11-а и 12-а позиция. В крайна сметка Себастиан Фетел се качи на подиума като трети в крайното класиране, след като задмина съотборника си Шарл Леклер в последната обиколка.

Големият провал в Турция бе за отборите на „Рейсинг Пойнт“ и „Ред Бул“.

След като по-рано през сезона пилотът на „Мерцедес“ задмина легендарния германец по спечелени стартове, той спечели четвърта поредна титла, и вече може спокойно да се насочи към следващия връх – да стане номер 1 за всички времена.

Хамилтън се присъедини към „сребърните стрели“ през 2013 г. Припомняме, че от отбора се опитват да го задържат с нов 3-годишен договор на стойност 120 млн. паунда. Това означава, че възнаграждението на Хамилтън ще се повиши с 4 млн. паунда на година. В момента той взима по 36 млн. паунда, като това го поставя на 13-о място в класацията на „Форбс“ за най-добре печелещи спортисти (първи е тенисистът Роджър Федерер, който прибира по 81 млн. паунда на година).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html