неделя, 5 май 2024 г.

Напусна ни генералният директор на БТА Максим Минчев

Максим Минчев беше от дни в болница с COVID-19, но лекарите не успяха да го спасят.

След кратко боледуване почина генералният директор на БТА Максим Минчев.

„Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек“, пишат от екипа на Българската телеграфна агенция.

Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София, Народна република България. През 1972 – 1976 г. завършва специалност „Журналистика“ във Лвовски университет. През 1983 – 1986 г. учи специалност „Педагогика“ във Военна академия „Георги Раковски“. През 1993 – 1996 г. е стипендиант на НАТО, към щаб–квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. бе член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност. През  2003 г. бе избран за генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА). През 2016 г. стана генерален секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). През 2016 г. бе избран за президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион).

„Смъртта на Максим Минчев е голяма загуба, напусна ни един талантлив журналист, истински професионалист, честен човек и предан приятел! Той остана докрай верен на мисията на отговорната журналистика, скърбя дълбоко за неговата кончина. Светла да е паметта му!“. – заяви председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов, минути след като от екипа на БТА оповестиха новината за кончината на Максим Минчев.

Премиерът Бойко Борисов също изрази своите съболезнование за загубата. В профила си във фейсбук той написа: „Доказан и уважаван журналист, с богат професионален опит и винаги воден от стандартите на професията. Бог да го прости и поклон пред паметта му!“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html