събота, 4 май 2024 г.

Екатерина Захариева: Не може да искаш в Евросъюза и същевременно да честваш диктатора Тито

„Не смятам, че Северна Македония изпълнява договора с България от 2017 година, за да кажем „да“ за присъединяването й към Европийския съюз. Политиката на нашите съседи е изградена изцяло върху омразата срещу съседна държава, кражбата на история. Както е тръгнало, те ще отрекат и съществуването на България“, коментира външния министър Екатерина Захариева.

Според първия ни дипломат вероятността до вторник да се изгладят противоречията между двете страни е повече от незначителна и това ще блокира преговорите за присъединяването на Северна Македония. „Няма добра воля за изпълняване на договора от страна на нашите съседи. Ако сме имали проблеми с тях, нямаше да сме първата страна в света, която да ги признае като държава“, припомни Захариева събития от времето, когато президент на България беше покойният вече д-р Желю Желев.

„Тяхната идеология продължава да се развива от времето на Сталин и Тито. Съвсем не е случайно, че в Северна Македония отбелязват 40-годишнината от смъртта на Йосиф Тито. Не е логично да искаш да влезеш в най-демократичната общност в света каквато е Европейския съюз и същевременно да честваш диктатора Тито“, смята Екатерина Захариева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html