неделя, 5 май 2024 г.

ГЕРБ премахва задължителното лечение на КОВИД в болница

Радев към ГЕРБ: Бягството няма да ви спаси от позора, истинският парламент е отвън - От деня - БНР Новини

Законопроект на ГЕРБ премахва текстовете от Закона за здравето, които регламентират болнично лечение на заразените с коронавирус. Става въпрос за промени, внесени в петък следобед от председателя на Здравната комисия в парламента и шеф на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Предлага се от сега действащия закон да отпадне формулировката, че болните от заразни болести, в т.ч. и COVID-19, подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“. Проектът предвижда да остане само „задължителната изолация“. Мотивът на Дариткова – „прецизиране на разпоредби по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение“.

И в момента законът не регламентира кога заразен с коронавирус подлежи на болнично лечение, а това става със заповед на здравния министър, която стъпва на закона. Според последната, издадена на 22 октомври т.г., на „задължителна изолация и/или болнично лечение“ подлежат пациентите със задух и затруднено дишане, заразените на възраст над 60 г. и хронично болните. Покрай резкия ръст на новозаразените обществено известни вече са няколко случая, в които пациенти с коронавирус чакат с часове линейки или обикалят болници, за да бъдат приети. По данни на здравните власти към 12 ноември средно в страната са заети около 30 на сто от COVID леглата. Настанените в болница са 4768, от които 284 в интензивни отделения. В четвъртък в парламента здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че страната е на крачка от реорганизация, при която някои болници ще лекуват само коронавирус.

Предложените промени предвиждат възможност регионалните здравни инспекции да могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или съобщение по електронната поща. За това настояха здравните инспектори в София, които в момента са много натоварени, а трябва да носят предписанията за карантина на адрес.

Предлага се още при извънредна епидемична обстановка здравният министър да може да налага забрана за износ на лекарствени продукти с цел задоволяване на потребностите в страната. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хил. лв., а при повторно нарушение – от 100 до 150 хил.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html