неделя, 5 май 2024 г.

Указ на Путин за поддържане на мира в Нагорни Карабах

Владимир Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах въз основа на съвместната декларация от 9 ноември на руския президент, азербайджанския му колега Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян.  Документът бе публикуван днес на официалния сайт на Руската федерация за правна информация, предаде ТАСС.

Според указа в Нагорни Карабах ще бъде изпратен руски военен контингент, наброяващ 1960 военнослужещи, за срок от пет години с автоматично удължаване на неговия мандат за следващи петгодишни срокове, в случай че шест месеца преди изтичането му Азербайджан или Армения не обявят намерение да излязат от споразумението. Миротворческият контингент ще бъде разположен в зоната на Нагорнокарабахския конфликт, по протежение на линията на съприкосновение и на Лачинския коридор, отбелязва ТАСС.

Междувременно външният министър Сергей Лавров заяви, че в Нагорни Карабах няма да има турски миротворци.  Наблюдатели от Турция ще могат да присъстват само в съвместния център за контрол на примирието в Азербайджан извън зоната на конфликта. „Що се отнася до изявленията в турския парламент за това, че те ще работят на същото основание като руснаците, ние говорим изключително за самия център, в който присъствието им ще бъде локализирано, без никакви посещаващи мисии. Той ще бъде разположен на територията на Азербайджан „, подчерта министърът в интервю за руски и чуждестранни медии.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара ще участва в „съвместна миротворческа мисия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html