неделя, 5 май 2024 г.

Министър Ангелов: Ваксините за COVID-19 ще бъдат безплатни и няма да са задължителни

„Ваксините за COVID-19 у нас ще бъдат безплатни, но няма да са задължителни“, това обяви министърът на здравеопазването  проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на здравните власти.

Министър Костадин Ангелов. Снимка: интернет

„България е заявила интерес към три ваксини. Те са сред първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, което гарантира тяхната безопасност и приложимост. Ваксинацията ще става доброволно. Ще има достатъчно ваксини за всички уязвими групи – за възрастните, за хората с хронични заболявания и тези на първа линия“, допълни министърът и уточни, че ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България.

„Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справим успешно с контрола. България се намира на едно от средните места от ЕС по заболеваемост. По отношение на 14-дневната смъртност е на 7-о място. Смъртността показва нивото на организация на здравната система. Пред България по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватия“, заяви министър Ангелов.

„Общият брой на медицинския персонал, заразен с COVID-19, е 3459 , 1802 са активните случаи. „Имаме изключително добра организация с всички регионални щабове“, увери той.

„Има една мярка, която много се коментира – ограничаването на хората на 65 г. и до 65 г. До нея стигнахме след изключителен анализ. В началото имаше няколко възможности – да имаме 3-часови коридори, след това да имаме един 3-часов коридор, имаше предложение за два коридора по два часа. След разговори с търговците те казаха, че това ще затрудни работата. Затова избрахме от 8 до 10 ч. сутринта. Предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, затова ще изместим коридора от 14 до 16 ч. Ако видим, че има струпване на хора, този коридор ще бъде разширен по време. Има и изключения, които ще се решават индивидуално“, коментира проф. Ангелов.

„518 на 100 000 е средната заболеваемост в страната“, това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че нито хидроксихлорохинът, нито ремдисивирът, нито плазмата са специфични лекове за коронавирус. „Закупуването на медицински препарати е излишно и по никакъв начин няма да ви предпази“, призова д-р Кунчев.

Проф. Костадин Ангелов отправи и сериозен призив да не се презапасяват здравите хора с важни лекарства. Той апелира и да не се прибягва до самолечение. Обърна сериозно внимание, че неконтролируемата употреба на антибиотици ще доведе до резистентност. „В социалните мрежи се разпространяват рецепти и съвети за лекарства. Хората се водят от страх и този страх води до грешни решения“, каза още Ангелов.

„4300 флакона ремдесивир са пристигнали вчера. Има и достатъчни количества от всички други лекарства, сред които инжекциите за бременните с тромбофолия, които също изпитаха недостиг. Азитромицин също има, като се очаква допълнително да бъдат вкарани 60 000 опаковки от българския производител“, каза още министърът.

„Който и да е антибиотик не лекува коронавирус. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия. Започването на кортикостероид може да доведе до смърт, защото това е препарат, който води до понижаване на имунитета. А пониженият имунитет може да доведе до невъзможност организмът да се справи“, обясни министърът.

Проф. Асен Балтов

„Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти“, това заяви директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. Той подчерта, че реорганизацията на лечебните заведения е в ход от петък и продължава и в момента.

„Ремдисивирът е изключително тежък препарат със странично действие и не всеки трябва да го ползва. Не трябва да се прекалява с него. Нещата излизат в движение и ние ги вписваме в протоколите. Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, каза проф. Балтов.

„Правейки си бърз антигенен тест, трябва да се знае, че той все още не е меродавен за нашата единна информационна система и трябва да бъде препотвърден от PCR тест. Ако човек има съмнения, че е болен от коронавирус, трябва да се самоизолира, да не позволява да има контакти с други хора, защото ще разпространи инфекцията, и така да дочака резултатите от PCR теста, препоръча проф. Балтов.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html