неделя, 5 май 2024 г.

Два нови кораба за Военноморските сили

Подписан е договорът за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, съобщиха от Министерството на отбраната. Според одобрения от Министерския съвет договор немската компания “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG ще построи и достави два многофункционални модулни кораба на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен в България в корабостроителен завод МТГ „ДЕЛФИН“.

Компанията МТГ Делфин“ е разположена на северния бряг на Варненското езеро, между Пристанища Варна Изток и Варна Запад, с пряк и неограничен достъп до Черно море. Снимка Интернет

Очаква се корабите  да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

Договорът предвижда обучение на екипажите и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник, декларират от министерството.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че договорът е важен не само за българския флот, но той показва, че отношенията между България и Германия се развиват добре.

Това е втора крачка към модернизацията на българската армия след покупката на самолетите F 16 Block 70.

Основаната през 1991 г. компанията МТГ Делфин“ успешно продължава дейността си в сферата на корабостроенето, кораборемонт и преустройството на кораби. Разположена е на северния бряг на Варненското езеро, между Пристанища Варна Изток и Варна Запад, с пряк и неограничен достъп до Черно море. Заводът разполага с екип от над 600 професионалисти, които имат  дългогодишен опит в бранша и предоставят качествени услуги на клиенти от цял свят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html