неделя, 28 април 2024 г.

Ти да видиш! Мангъров на първа линия срещу COVID-19!

Доц. Атанас Мангъров се включва на първа линия в борбата срещу COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети Инфекциозна болница в София. „Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу COVID-19, говорих с доц. Мангъров и лично го помолих да се включи в битката срещу коронавируса и той се ангажира  с лечението на пациенти в Инфекциозна болница. Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки“, аргументира се той, вероятно и предвид публичното признание на Мангъров, че не носи маска.

Доц. Мангъров е шеф на детската клиника в Инфекциозна болница и до момента не лекуваше болни с коронавирус, но за сметка на това пък обиколи страната на турне да разяснява на хората как това заболяване изисква стаден имунитет и е нищо по-различно от грип, което ще отмине през лятото. Особена популярност придоби репликата му за „сухите съчки“, които неминуемо щели да изгорят в епидемията.

Доцентът, който е детски инфекционист и преподава на студенти, е особено почитан от групата граждани в българското общество, които се опъват на противоепидемичните мерки и даже стигат дотам да твърдят, че няма такъв вирус.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19, става по негово желание.

В Инфекциозна болница капцитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19 .Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите няколко дни.

Няма недостиг на легла в София, до края на седмицата ще има допълнитенлно разкриване на болнични легла, увери проф. Костадин Ангелов.

Част от лечебните заведения ще преструктурират 50% от отделенията си, за което ще получат допълнително финансиране, увери здравният министър.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html