неделя, 5 май 2024 г.

Чудо! Май откриха ваксина срещу коронавируса

Снимка: Институт Отворено общество

Страхотна новина обявиха от фармацевтичния гигант Pfizer. Днес от компанията чрез Ройтерс заявиха, че експерименталната ваксина срещу COVID-19 е била повече от 90% ефективна. Това е голяма победа в борбата срещу пандемията, която е убила повече от милион души, разбила е световната икономика и е повлияла ежедневието на обикновените граждани по света.

Pfizer и немският им партньор BioNTech SE са първите производители на лекарства, които публикуват успешни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина. Компаниите заявиха, че до момента не са открили сериозни опасения за безопасността и очакват този месец да поискат разрешение от САЩ за спешна употреба на ваксината.

Ако бъде разрешено, броят на дозите първоначално ще бъде ограничен и остават много въпроси, включително колко дълго ваксината ще осигури защита. Новината обаче дава надежда, че и други ваксини срещу COVID-19, които се разработват, че също могат да се окажат ефективни.

„Днес е страхотен ден за науката и човечеството“, каза Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer.

„Стигаме до този крайъгълен камък в нашата програма за разработване на ваксина в момент, когато светът се нуждае най-много с нивата на заразяване и поставянето на нови рекорди в това. Болниците се приближават до свръхкапацитет и икономиките се борят да се отворят отново.

Pfizer очаква да поиска широко разрешение на САЩ за спешна употреба на ваксината за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще са необходими два месеца данни, че участвалите в тестовете 44 хиляди души, са повлияни добре и нямат негативни последствия от ваксината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html