неделя, 5 май 2024 г.

Много от такситата отказват да участват в борбата с КОВИД-19

„Много таксиметрови шофьори не са съгласни да участват в борбата с Covid-19. Те се страхуват, но има доброволци“, заяви пред БНР Кирил Ризов – председател на „Съюз Такси“ във връзка с предстоящата среща на представители на бранша със здравния министър, за да бъде уточнено могат ли, кога и как да се включат такситата в битката с Covid-19.

По думите му ще бъде издаден протокол, който таксиметровите шофьори ще трябва да спазват:

„Начинът на дезинфекциране на линейките не може да бъде приложен при такситата“, подчерта Ризов.

Той припомни, че все пак става дума за включване на такситата само в краен случай, когато има недостиг на линейки и други мобилизирани допълнително автомобили от МВР и Министерството на отбраната.

„Нашите автомобили няма да бъдат обозначавани със специални стикери за извозване на Covid болни“, посочи Кирил Ризов и уточни, че шофьорите на таксита не са съгласни да има такива знаци, защото техните коли  са преди всичко таксита:

„Иначе не биха останали доброволци. Ако трябва да извозваме Covid клиенти, те винаги са с придружител и е на задната седалка – с маска, ръкавици и лични дезинфектанти. Шофьорът получава двете дестинации – откъде да вземе болния и къде да го закара. Когато пристигнат в болничното заведение, придружителят отвежда болния до регистратурата. Шофьорът на таксито започва дезинфекция на автомобила“.

Ризов посочи, че заплащането за превозването на Covid болни и дезинфекцията на такситата ще бъде определена на срещата на представители на бранша със здравния министър и сумата ще бъде твърда, независимо от километрите превоз. Не е ясно кой ще поеме този разход – болният или държавата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html