неделя, 5 май 2024 г.

Мая Донева, „Карин дом“: 6000 лв. заплата в „ХелпКарма“ е нечувано, заплатите в сектора са 800 лв., което пък е много ниско

Калоян Константинов

Мая Донева, изпълнителният директор на „Карин дом“

Случаят с „ХелпКарма“ възмути цяла България и нанесе огромни щети по НПО сектора, особено в неговата благотворителна част.

За да внесе яснота върху реалната ситуация със сдруженията у нас, техните дейности, финанси и проблеми, „Антени“ се свърза с Мая Донева, изпълнителен директор на „Карин дом“.

Организацията е едно от най-авторитетните имена в сектора, основано през 1994 г. и предоставящо услугите си на деца със специални нужди и техните семейства.

Очевидно e, че разкритията около „ХелпКарма“ ще се отразят зле на сектора, но какви мерки трябва да се вземат, за да се докаже, че повечето хора в НПО сектора и особено занимаващите се с благотворителност не са измамници като „ХелпКарма“?

Така поставен въпросът е изключително трудно е да се обясни на някого, че не си измамник. Повечето хора, които работят в сектора и имат добри практики, по-скоро нямат нужда да доказват, че не са измамници. Има нужда да се разграничат от безхаберието и най-вероятно престъпните неща, които са се случвали в тази фондация.

В „Карин дом“ това, което правим, за да са сигурни дарителите ни къде отиват средствата – е да връщаме обратна връзка по изключително прозрачен начин за всяко едно семейство на всеки един дарител. Няма сценарий, при който дарител да не е наясно какво се е случило с дадените от него средства. Това е единственият нормален критерий за ефективност и работа, който трябва да се прилага във възможно най-много сдружения и фондации.

Каква е средната заплата в „Карин дом“, стига ли 5-6 хиляди лева колкото е била в „ХелпКарма“?

Не, не, не… Не само от името на „Карин дом“, а и от това на много други колеги по различни сдружения мога да заявя – средната заплата в повечето фондации е между 800-900 лв. Особено за тези, които извършват терапевтична работа с психолози, работодатели и логопеди като нас, заплата от 5-6 хил. лв. е абсолютно нереална. Няма такава практика. За толкова години в сектора не съм чула да има изобщо такава заплата. „ХелпКарма“ може би е била регистрирана под формата на юридическо лице в обществена полза, но надали мисията на тези хора отговаря на действията им.

Каква е вината на държавата за допускането на подобна злоупотреба? Чуха се много мнения, че закриването на Фонда за лечение на деца от държавата е открило възможност за преминаването в частни ръце на подобна инициатива?

Да, закриването на Фонда дава 3 сценария:

1) Държавата да си преформатира политиката и след закриването му да открие нов канал за подкрепа на децата, които имат нужда от лечение. Това не се направи.

2) Да се запълни вакуумът с някаква корупционна практика, без значение дали тя е държавна или частна. В случая, за съжаление, най-вероятно това се е случило.

3) Да се запълни този вакуум с някаква частна фондация в обществена полза, която да реши този държавен проблем. Нещото, в което вероятно сме се целили, е третият вариант, но не се е случило.

Реално това е отговорност на държавата към нейните граждани. Тя има изключително голяма вина и принос към това, че е дала юридическата, икономическата и социалната възможност това да се случи.

Струва ми се, че държавата често пречи нарочно на НПО-тата да си вършат работата. Така ли е?

Не бих казала, че пречи, а по-скоро, че не разбира. Последните години са доказателство, че държавата на най-високо ниво не разбира каква е ролята на гражданския сектор. Тя не е опозиционна, тя е да запълним нишите, които бизнесът, гражданите и институциите не могат да „огреят“. Ролята на НПО-тата е подкрепяща и подпомагаща. И ако държавата не осъзнава това и иска да я регулира до степен, където тя не може да работи повече – това е глупаво за всички страни.

Прозрачност в неправителствения сектор трябва да има, за да може да му се има доверие. Защото в България НПО-та има от 30 г. Липсва ни поколенческото разбиране защо този сектор е важен и подкрепящ. Ако държавата също го няма това разбиране – оцеляването ни се превръща в битка. Не мисля, че тя пречи от желание за ликвидиране на сектора, просто не го разбира.

Последните години общественото мнение към НПО-тата е доста разделено. За много хора те са се превърнали в някакъв митичен звяр, който е спонсориран от Сорос и други чужди подривни сили с целта да дестабилизира българското общество. Защо това се случи?

Мисля, че се дължи точно на това, че не е ясно какво прави гражданският сектор, който много често изпълнява държавната политика, за която правителството не желае да разпредели ресурс. Защото лечението на деца по принцип е изконно човешко право, което може да се реализира само от средства от фондации в обществена полза. За съжаление, това не се коментира открито от държавата, а фондациите не разполагат с медийния ресурс, за да го правят – започват да се слагат различни шапки на това.

Проблемът с фалшивата информация за 5G, Бил Гейтс, ваксините и т.н. – има един и същи корен. Просто в България недоволството се насочва към организациите, които твърдят, че човешките права не са концепция на Сорос. Не са концепция на НПО-тата. Опазването на човешките права е приета на ниво Европейски съюз, най-малкото. Това, че държавата често пъти не може да си уплътни политиките и се налага НПО-тата да го правят вместо нея – ни поставя нас на фронтовата линия. Това не е честно и понякога хората унифицират двете неща.

Какви са актуалните кампании на „Карин дом“ и как хората могат да помогнат освен чрез дарения?

Актуалната ни кампания е коледна, която цели да подкрепи изграждането на новия терапевтичен център на „Карин дом“. Аудиторията Ви може да се запознае с проекта по-подробно на сайта ни (karindom.org), както и какво правим като цяло. Нарисувахме много хубави коледни картички с децата. Всички средства отиват за изграждането на центъра, който строим и се надяваме до 2022 г. да е готов.

От гледна точка на това с какво освен със средства може да ни се помогне – списъкът е дълъг, за съжаление. Ако някой се съмнява във финансовото дарение, може да закупи директно оборудване, което ни е необходимо. Част от нещата са терапевтични материали, вертикализатори и др. На сайта ни го има този списък. В момента търсим и доброволци за двете ни групи за деца с увреждания, настанени в домове. Има начин да се помогне, ако човек има желание.

Какво е посланието Ви към хората?

„Карин дом“ е основана на принципите за благотворителност и съчувствие, тъй като има много хора, които поради това как им се е стекъл животът, имат нужда от подкрепа. Това е отговорност на цялото общество. Не трябва да се оставяме една изключително порочна схема като „ХелпКарма“ да лепне етикет на десетки години работа и стотици хора, които се трудят честно.

Нека гражданите да имат доверието, че НПО секторът е пълен с добри хора, които нямат нищо общо със заплати по 5000 лв., екскурзии в Маями с пари от дарения и други такива работи. Това е отвратително и всички, които се запознахме със случая, сме потресени и отвратени от наглостта на тези хора. Надявам се да получат наказание за деянието си, защото е престъпно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html