неделя, 5 май 2024 г.

Към художническата чувствителност на Петко Чурчулиев

В сряда (11 ноември) в столичната галерия „Средец“ при Министерството на културата се открива живописната изложба на позабравения български художник Петко Чурчулиев. Експозицията е дело на екипа на Художествената галерия в Димитровград, където се съхранява и голяма част от творчеството на автора. Вернисажът е между 17 и 20 ч, а изложбата остава на разположение на публиките до 27 ноември.

За художника критикът Максимилиан Киров пише: Петко Чурчулиев е сравнително по-слабо известен от редица други представители на своето поколение. Но причините за това не трябва да търсим в изявите му като творец, а в неговата чисто човешка скромност. Уединен в своя личен свят, той разкрива в творчеството си една много деликатна творческа художническа чувствителност, намираща израз не само в приглушения като тоналност колорит, но и в умението да види и усети духовната чистота на своите персонажи. Дори когато чувството го кара да подчертае експресивността на пластичния език, живописецът никога не напуска пределите на своята естетическа и емоционална мярка.

В края на живота си П. Чурчулиев изявява един много своеобразен възглед за сюреалистично въздействие на картината, който намира израз в разбирането му за нефигуративно изкуство, защитено авторски на много високо художествено равнище. След като завършва живописния отдел към Великотърновския университет при проф. Васил Стоилов през 1971 г., той живее и твори в Димитровград, където в продължение на пет години е уредник на Градската художествена галерия. Това не му пречи да участва в голям брой окръжни и общонационални изложби. Неговите творби са притежание на НХГ в София и галериите в Димитровград, Шумен, Хасково, Благоевград и на няколко частни колекции в България, Гърция и САЩ. Негови творби участват и в музейната колекция на Петер Лудвиг в град Аахен, Германия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html