четвъртък, 2 май 2024 г.

Ето кои ще управляват Америка при Байдън – всичките яростни русофоби

По данни на американските медии, в лагера на Джо Байдън вече се водят разговори за разпределяне на постовете в държавната администрация. Ето кои се очакват да заемат най-висшите длъжности в правителството. Всички имат една обща черта – яростни противници на Путин.

<b>Сюзан Райс</b> считается главным претендентом на пост государственного секретаря США. Бывший помощник по национальной безопасности в администрации президента Барака Обамы и постпред США при ООН неоднократно упрекала Дональда Трампа в «слишком мягкой политике» по отношению к Москве

Сюзън Райс е най-вероятният държавен секретар (министър на външните работи). По времето на Барак Обама тя бе помощник по националната безопасност и представител на САЩ в ООН. Като такава, тя на няколко пъти обвини Тръмп, че е твърде мек в отношенията си с Русия.

На должность госсекретаря также прочат <b>Энтони Блинкена</b>, который с 2009 по 2013 год был советником Джо Байдена по нацбезопасности в его бытность вице-президентом при Бараке Обаме. Впоследствии он стал заместителем советника президента по нацбезопасности, а позже заместителем госсекретаря. Неоднократно говорил о необходимости ужесточения санкций в отношении России

Антъни Блинкен също се спряга за държавен секретар. Той бе съветник на Джо Байдън по националната сигурност от времето, когато последният бе вицепрезидент на Барак Обама. Впоследствие Блинкен стана част от щаба на Обама като съветник по сигурността. Нееднократно се обявява за ожесточаване на санкциите срещу Русия.

Среди кандидатов на должность главы Госдепартамента издание Politico также упоминает экс-дипломата <b>Уильяма Бернса</b>. Бывший заместитель госсекретаря, ныне возглавляющий Фонд Карнеги, из всех упомянутых лиц имеет наибольший опыт работы на российском направлении. В 2005–2008 годах он был послом США в РФ, а при Бараке Обаме поднялся до поста первого заместителя госсекретаря

Уйлям Бърнс е фаворит за шеф на Държавния департамент. В момента е председател на фонд „Карнеги“. От всички има най-голям опит в работата с Русия, тъй като бе посланик на САЩ в Москва в периода 2005-2008.

Сенатор США от штата Коннектикут <b>Крис Мерфи</b> — еще один претендент на пост главы Госдепа. Неоднократно призывал ужесточить санкции в отношении России. Находится в черном списке РФ

Крис Мърфи също е кандидат за този пост. Сенаторът от Кънектикът е привърженик на възможно най-твърдите санкции срещу Москва. Намира се в черния списък на руското външно министерство.

Сенатор США от штата Делавэр <b>Крис Кунс</b> также называется в числе претендентов на пост государственного секретаря. Как и Крис Мерфи он призывал ужесточить санкции в отношении России и выступал соавтором соответствующих законопроектов

Крис Кунс е сенатор от Делауеър и е сред най-влиятелните политици, противници на режима на Владимир Путин. Той е сред съавторите на почти всички закони, чрез които САЩ въведоха санкции срещу Русия. Кунс също е сред кандидатите за Държавния департамент.

В окружении будущего президента есть и другие претенденты на высокие посты, связанные с внешней политикой. Так, в работе над внешнеполитической повесткой Джо Байдена важную роль сыграл дипломат <b>Николас Бернс</b>. В свое время он был постпредом США при НАТО и дослужился до поста замгоссекретаря по политическим вопросам. Неоднократно критиковал действия России, призывая следующего президента «восстановить лидерство США в мире»

Сред фаворитите за висок пост в администрацията е и дипломатът Никола Бърнс. Той е бивш посланик на САЩ в НАТО. Нееднократно е призовавал бъдещия президент на Америка да възстанови лидерството на страната в света.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html