неделя, 5 май 2024 г.

20 години специалност „Мода“

На 10 ноември от 17 до 19 ч. с вернисаж в галерия Академия ще се открие изложбата, посветена на 20-годшнината от създаването на специалност „Мода“ в Националната художествена академия.

Организаторите споделят, че през 1999 година се осъществява първият прием на студенти за обучение в новооткритата специалност „Мода“ в най-старото училище за изкуства в България, което е със 120-годишна история – Национална художествена академия. Сформирана е катедра от дизайнери и художници, които да развиват и предават професионалните си познания, да споделят своите успехи и опит.

Във философията за изграждане на дизайнерско мислене на студентите е заложено изграждането на гъвкава система за непрекъснато актуализиране на програмата, като фокусът е върху създаване на необикновен, новаторски продукт на модния дизайн, като се остави настрана рутинното мислене.

В корените на обучението по „Мода“ са заложени академичните традиции, съчетани със съвременния поглед и развитие на визуалните изкуства, медии и дизайн. Изграждането на фундаментална връзка между изкуство и мода, в основата на което са заложени креативното и практичното мислене както и с помощта,  ръководството и напътствията на преподавателите от специалността,  всеки студент успява да развие собствения си талант.

Участието в изложби, конференции и симпозиуми, наградите от международни конкурси, както и създаването на успешни модни брандове на дипломираните студенти са доказателство за конкурентноспособността  на кадрите от специалността.

За отбелязване на годишнината в галерия Академия могат да се видят реализирани проекти на студентите през годините, както и каталог, в който са представени основните дисциплини, водещите преподаватели и възпитаници на катедрата.

Проектът на катедра „Мода“ се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html