неделя, 5 май 2024 г.

Световният политически елит поздравява новия президент на САЩ


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Байдън с думите:
„ЕС и САЩ са приятели и нашите граждани са свързани възможно най-силно. Европейската комисия е готова да засили сътрудничеството с новата администрация и новия Конгрес срещу новите предизвикателства – пандемията от Covid-19 и нейните икономически и социални последствия, борбата срещу климатичните промени, насърчаването на дигиталната трансформация в полза на хората, укрепването на общата сигурност, както и реформирането на многостранната система, базирана на определени правила“, подчертава тя.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави новия президент като написа:
„Лидерството на САЩ е по-важно от когато и да било в един непредвидим свят и аз очаквам да работя в много тясна връзка с новия президент Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и новата администрация за по-нататъшното укрепване на връзките между Северна Америка и Европа… Имаме нужда от тази колективна сила, за да се справим с много предизвикателства като една по-настъпателна Русия, международния тероризъм, ракетните заплахи и изместването на световния баланс на силите с надигането на Китай“, подчертава Столтенберг.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също поздрави Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.
„ЕС отново подчертава своята ангажираност към трансатлантическото партньорство“, заявява Мишел. Като предизвикателства, които Европа иска да решава заедно със Съединените щати, той посочва пандемията с Covid-19, мултилатерализма, климатичните промени и международната търговия.
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че очаква с нетърпение да работят съвместно по споделените приоритети.
„Поздравления на Джо Байдън за избирането му за президент на САЩ и на Камала Харис за историческото й постижение“, се казва в изявлението си Джонсън.
„САЩ са нашият най-важен съюзник и очаквам с нетърпение да работим в тясно сътрудничество по общите ни приоритети, от климатичните промени до търговията и сигурността“, заяви Джонсън.
Германската канцлерка Ангела Меркел подчерта, че очаква с нетърпение бъдещото сътрудничество:
„Нашето трансатлантическо приятелство е незаменимо, ако искаме да се справим с големите предизвикателства на нашето време“, заяви тя.
Френският президент Еманюел Макрон написа в Туитър:
„Чака ни много работа, за да преодолеем днешните предизвикателства. Да работим заедно!“
Израелският премиер Бенямин Нетаняху също приветства победата на кандидатите на демократите, определяйки Байдън като „голям приятел на Израел“.
Венецуелският президент Николас Мадуро изпрати поздравления за победата на кандидатпрезидентската двойка на демократите. Поздрави отправи и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който изрази надежда, че Вашингтон ще продължи да подкрепя продемократичното движение във Венецуела.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html