неделя, 5 май 2024 г.

Азербайджан взе под контрол град Шуша в Нагорни Карабах?

Азербайджанските въоръжени сили взеха под контрол град Шуша в Нагорни Карабах. Това обяви днес президентът на Азербайджан Илхам Алиев в обръщение към нацията от Баку, което беше пряко излъчено по държавната телевизия, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

„Датата 8 ноември завинаги ще влезе в историята на нашата страна.“ – заяви в обръщението си Илхам Алиев.

Арменското министерство на отбраната обаче опроверга изявлението на азербайджанския президент Илхам Алиев за превземането на стратегическия град Шуша в Нагорни Карабах, предаде ТАСС. „Боевете в Шуши продължават. Чакайте и вярвайте на нашата армия“, написа в Туитър говорителят на министерството Арцрун Ованни.

Междувременно снощи президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха темата за Нагорни Карабах в телефонен разговор, предаде Анадолската агенция. Ердоган е заявил пред руския лидер, че Армения трябва да се изтегли от земите на Азербайджан, които е окупирала.

По-рано вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Дейли сабах“ заяви, че Азербайджан се доближава до победа срещу Армения в усилията си да сложи край на 30-годишната окупация на Нагорни Карабах.

Ердоган говори на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в турския окръг Кахраманмараш и отбеляза, че е разговарял по телефона със „своя брат“, азербайджанския президент Илхам Алиев, и че той го е информирал за „положителните развития“ в Нагорни Карабах.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html