неделя, 5 май 2024 г.

Томислав Дончев: Движим се по ръба на бръснача

 

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

Готови сме за всички сценарии и варианти за развитието на коронавируса. Всекидневно се следи ситуацията. Готови сме и за по-лоши варианти. Към момента се съсредоточаваме във вече въведените мерки и изпълнението им. Защо да налагаме нови мерки, след като и основните не се спазват.

Това заяви пред Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората… Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата ценност. Той зависи не само от хода на пандемията, но и от икономиката. Затова се движим по „ръба на бръснача“, коментира Дончев за баланса по мерките срещу коронавируса.

„Натовареността в интензивните отделения към този момент не е максимална. Средно те са натоварени 30%, в Шумен на 56%. Очакват ни и по-тежки и студени месеци“, разкри Дончев.

„Включително и по време на летните месеци, лекарите се подготвиха. Ситуацията не е подценена. Организационно сме по-подготвени от пролетта. За жалост имаше починали пациенти и грешки в системата. Всички звена на медиците, включително и личните лекари,  трябва да бъдат мобилизирани“, каза Томислав Дончев.

„Имаме лекари, които получават колкото държавни чиновници, имаме и лекари, които получават над 10 000 лв.“, отговори още Дончев на примера с Унгария, където заплатите на лекарите са увеличени.

„Стремежът е да се задържат младите специалисти“, каза той.

„Държавата разпределя 40% от БВП, няма как да покрива загубите на другите 60%, заяви още вицепремиерът. – Готови сме и тук за всякакви сценарии, включително и за прилагането на нови икономически мерки. Ако някъде се налага затваряне на бизнес, имаме готовност за покриване на заплатите на хората, останали без работа.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html