неделя, 5 май 2024 г.

6 ключови проблема на американското общество, които изборите няма да решат

Мария Снеговая
Мария Снеговая.

Рядко коментирам американската политика, но изборите в САЩ са твърде важни, за да ги подмина. Затова имам да кажа няколко неща:

1) Често виждам мнението, че избирането на Байдън ще върне „нормалността“ в американската политика. Сякаш Тръмп е бил краткотрайно недоразумение и всичко ще си се върне по местата. Според мен това няма да се случи, тъй като изборът на Тръмп е вследствие на дълбоки разделения сред американците по редица основни въпроси, касаещи развитието на страната.

Това разцепление никъде няма да ходи. Може би наблюдаваме процеса на реформация на американската политическа система, тъй като и леви, и десни постоянно приказват, че настоящата партийна система не отразява интересите на американците (оттам и нарастващата неприязън към статуквото, радикализацията и т.н.).

2) Предателството на левите интелектуалци. Задачата на интелектуалната прослойка е да възпира деструктивните инстинкти на тълпата. Това лято стана особено видно, че интелигенцията не само не полага усилие за това, а напротив – оглавява го. Тя подкрепи всичко: унищожаването на паметници, вандализма, обирите, ерозията на основните ценности, върху които е изградена Америка. Унищожението на културата се случва, когато класата, която трябва да я брани, я изоставя.

3) Изчезването на медиите. Медиите вече не съществуват. Те просто изгубиха способността и желанието да предават обективни и независими гледни точки към случващото се. Вместо медиите в техните традиционни форми вече наблюдаваме продължение на изборните машини и на двете партии, които участват в непрестанна изборна кампания, като изкривяват фактите според нуждите им.

4) Остра радикализация, особено вляво. Феноменът, наречен „събуждане“ („wokeness“), представлява тежка борба за социално равенство, която се основава върху вярването, че Щатите са изградени върху ужасяващо жестоки и зли принципи и ценности. Тръмп (и всяваният от него страх) легитимират тази радикализация, защото му дава удобно извинение.

5) Вярата в демокрацията изчезна. Нито една от двете страни не вярва, че американската демокрация работи. Тръмпистите и демократите са абсолютно неспособни да признаят и уважат мнението и избора на другата страна. Според демократите, тръмпистите са прости селяни с оръжия, които не разбират собствените си интереси и не могат да направят мъдър избор. Освен това вляво все повече се чува мнението, че избирателната колегия е остаряла система, която позволява на малцинството да налага мнението си над мнозинството. За тръмпистите демократите са заговорничещ корумпиран елит, който ни най-малко не защитава интересите на обикновените американци.

6) Не очаквам принципна промяна във външната политика. Байдън има добър екип от експерти по руските въпроси, но не вярвам да направи нещо фундаментално ново. От една страна, борбата на демократите срещу фракинга може да увеличи цените на петрола, което е добре дошло за Русия. От друга страна, за да контрират Тръмп, и двете партии в Конгреса гласуваха няколко пакета със санкции срещу Кремъл последните години. Ако Байдън дойде на власт, няма да имат толкова мотиви да налагат нови санкции срещу Русия. Трето, вътрешните борби за власт в САЩ карат политиците да се съсредоточават в проблемите на собствената си държава, вместо да пръскат пари по чужди държави, което увеличава изолационализма. Изолационизмът започна най-рано при Обама (кризата от 2008 г.) и няма да спре при Тръмп.

Мария Снеговая е руски политолог и университетски преподавател в САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html