неделя, 5 май 2024 г.

Нямаше синя вълна на изборите за Сенат

Докато целият свят се е фокусирал върху надпреварата за Белия дом между президента на САЩ Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, битката за контрол в Конгреса остава в сянка. Но тя е не по-малко важна. Демократическата партия в момента има мнозинство в Камарата на представителите, което иска да задържи. Демократите се надяваха и да вземат контрол над Сената, където републиканците имат малко предимство от само 3 места.

Въпреки прогнозите обаче за възможна смяна на контрола в Сената в полза на демократите, по данни на световните агенции и избирателните секции в САЩ синя вълна – това е цветът на Демократическата партия – нямаше и това няма да се случи. По време на изборите американците трябваше да гласуват за общо 35 места в горната камара на Конгреса.

По данни на Ню Йорк таймс и Фокс нюз в момента двете партии събират общо по 48 сенатори, заедно с тези, за чиито позиции не се гласува.

Местата, които остава да бъдат разпредели, са 4, а резултатите към момента показват, че 3 от тях – Аляска, Северна Каролина и едно от двете места в Джорджия – вероятно ще отидат при републиканците. Това би им осигурило необходимото мнозинство от 51 сенатори.

Последното място ще се разпредели на т.нар. “специални избори” в Джорджия, където обаче ще се достигне до балотаж, тъй като нито един от кандидатите не е събрал необходимите 50% от гласовете.

В същото време в надпреварата за Камарата на представителите в момента водят демократите, които и досега контролираха тази част на Конгреса. По данни на Си Ен Ен до момента “сини“ са 199 места, докато републиканците имат 188. Няколко други медии предвиждат още по-голяма преднина за демократите. За спечелването на мнозинство е необходимо да бъдат събрани общо 218 места.

По време на изборния ден се проведоха и избори за губернатор в общо 11 щата. В осем от тях победители бяха представители на републиканците, които запазиха контрола си в седем щата и успяха да завоюват Монтана, която досега имаше губернатор демократ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html