четвъртък, 2 май 2024 г.

Военни експерти: Войната между Турция и Русия е неизбежна

Всяка среща на Путин и Ердоган деградира европейците до зрители::  Investor.bg

Военният конфликт между Русия и Турция е неизбежна, предвид нарастването на мощта на Анкара в отделни региони на света. Това се казва в анализ на американския институт за изучаване на войната. „В момента интересите на двете държави се сблъскват в три региона – Либия, Сирия и Кавказ. Чрез подкрепата си за Баку във войната в Нагорни Карабах, Турция се опитва да вбие клин в отношенията между Русия и Азърбайджан и да разшири своята сфера на влияние“, пише в доклада.

Най-големият проблем в отношенията между двете страни обаче ще се яви не Кавказ, а Крим, смятат експертите. Миналата седмица влиятелният турски вестник „Хаберлер“ публикува статия, в която покрай отбелязване успехите на Турция в Кавказ, се казва, че следващата цел на турската външна политика ще е поставянето на въпроса за териториалната принадлежност на Крим. Неслучайно тази година украинският президент Владимир Зеленски и турският Реджеп Ердоган се срещнаха два пъти. И при двете срещи, Ердоган настоя, че въпросът с Крим изобщо не е решен и Русия няма право върху него.

Друг признак, че напрежението между Турция и Русия расте е фактът, че Москва вече не извършва военни полети до Сирия през територията на Турция. В последните седмици минимум два военни ИЛ – 62 са прелетели до Сирия през територията на Иран. „Тук са възможни две версии – пишат експертите. – Или турската страна е въвела ограничения, които не са известни на международната общност, или руснаците не искат да превозват през Турция конкретна военна техника. В Москва се опасяват тази техника да не предизвика интереса на турските военни.“

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html