понеделник, 29 април 2024 г.

Майсторите на графиката се събраха отново в обща изложба

Графичен форум-Стара Загора отвори врати за четвърта поредна година в Зала „Байер”. В изложбата са включени 57 творби на 35 автори от цялата страна, а по думите на Милен Алагенски, председател на Съюза на художниците – клон Стара Загора, вдъхновител и основен организатор на Графичния форум, член на журито му: „Това е най-масовото участие на автори досега във всички издания на Форума. Всички графични техники „присъстват” в изложбата – от литография, цинк, дори и дигитален принт. Всички творби са награждавани и тази и миналата година на различни форуми – статутът ни го позволява. Тук участва елитът на българската графика. Художниците се включиха с желание и защото тази година важни графични форуми бяха отложени”.

Отличените на форма автор са Янко Ненов от Пловдив, Севдалина Проданова от Бургас и Васил Ангелов от София. Номинираните са Моника Роменска от Пловдив, Павел Целковски и Зоран Мише от София.

От отличените автори на откриването на изложбата присъства само Севдалина Проданова. Крехка и скромна, тя сподели вълнението си пред dolap.bg: ”Завършила съм Великотърновския университет, специалност „Графика”. Живея и работя в Бургас. В изложбата представям графики от една моя поредица „Форми на безформието”. В тях предавам свои впечатления от места, които съм посещавала. Донякъде ги „очовечавам”. Интересува ме повече човешката емоция, която може да бъде открита и в много неодушевени неща.”

„Когато започвахме Графичния форум преди 4 години имахме две цели – да покажем съвременното българско изкуство и да засилим интереса към графиката. Тази година в Стара Загора вече имаме графична база, а нивото на изложбата, която откриваме, говори че и другата цел е постигната – имаме висок национален форум” – категоричен бе Милен Алагенски.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html