неделя, 5 май 2024 г.

Избори в САЩ: Молитви до боговете и страх от размирици (обновена в 18:48)

Изборният ден в САЩ започна. Гласуването тече спокойно. По предварителни данни 100 милиона американци са изпратили своя вот по пощата.

Преброителните комисии предупреждават, че ще им трябват няколко дни, докато преброят бюлетините и това може да отложи резултатите от вота.

Джо Байдън се намира в ключовия си роден щат Пенсилвания, докато Тръмп е в Белия дом. И двамата се гласят за победа. Президентът е категоричен, че ще победи и сега, докато опонентът му го съветва да стяга багажа си.

Пенсилвания дава цели 20 електорални места, което го прави един от най-важните. Ако Тръмп успее да победи там, в Мичиган и Уисконсин – значи вероятността да спечели е огромна. Същото важи и за опонента му.

Президентът Тръмп закри предизборната си кампания с 11 митинга за последните 48 часа, което е рекорд. Обиколи ключови щати като Пенсилвания, Уисконсин, Флорида, Джорджия, Северна Каролина и Охайо, които трябва да донсат изборната победа за който и да било от двамата.

Тръмп обеща 4 прости неща на американцитеваксина срещи COVID-19, края на карантината, икономическо възстановяване и 10 милиона работни места. Сутринта в интервю за „Фокснюс“ сам опроверга себе си, заявявайки, че ще признае победа само ако има солидни резултати и е сигурен, че печели. Президентът ще прекара изборната нощ в източното крило на Белия дом с 400 души подбрани гости.

Индийците от село Туласендрапурам са провели специална молитва, за да може Байдън да спечели. Камала Харис – неговият избор за вицепрезидент – има корени в индианското селище, нейният дядо П.В. Гопалан е роден там преди 100 г. Тя също така ще бъде първата жена на този пост, пише „Гардиън“.

Молитвата за победа на Байдън. Снимка: Aijaz Rahi/AP

Би Би Си съобщава, че през последния месец руските медии и в частност RT, основният им международен информационен канал, не спират да критикуват Байдън и да хвалят Тръмп. Едва шепа от публикациите са еднакво критични и към двамата, обвинявайки ги, че подронват американската демокрация с думите и действията си.

„Антени“ следи на живо изборния процес. Очаквайте още подробности.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html