неделя, 5 май 2024 г.

Байдън 224, Тръмп 213, чакат се още 101 гласа

Изборите в САЩ 2020: Доналд Тръмп срещу Джо Байдън - всичко, което трябва да знаете - Webcafe.bg

Тук може да проследите в реално време всичко най-интересно около президентските избори в САЩ между президента Доналд Тръмп, кандидат на Републиканската парти, и бившият вицепрезидент Джо Байдън от Демократическата партия. За първи път в историята борбата е между двама кандидати над 70 години. Освен държавен глава, американците трябва да определят и новия състав на 435-членната долна Камара на представителите на US Конгреса, както и 35 нови членове на 100-членния Сенат.

15:00  Резултатът продължава да е 224 на 213 в полза на Джо Байдън. Разликата в гласовете в щатите, които все още не са излъчили резултат от изборите, продължава да намалява, след като по-рано Доналд Тръмп водеше убедително почти навсякъде

В последните часове в Мичиган(16 електорски гласа), където Тръмп водеше с повече от 200 000 гласа, резултатите вече са почти изравнени.

Подобно нещо се случи по-рано в Уисконсин (10), където Тръмп също водеше убедително, но в момента отстъпва на Байдън.

Минимална остава разликата между двамата кандидати в Невада (6), където по-рано с разлика водеше Байдън.

Все още трябва да бъдат преброени гласовете още в Аризона, Северна Каролина, Джорджия, Пенсилвания, Аляска и Мейн.

Редица медии обявиха, че резултатите от Пенсилвания могат да останат неизвестни до петък.

Калкулациите показват, че Джо Байдън има възможност да спечели президентската надпревара и без победа в този щат, тъй като, за да достигне до необходимите 270 електорски гласа са му необходими победите в Мичиган, Уисконсин, Невада, Аризона и три от общо четирите гласа от Мейн.

11:30 След близо два часа застой има раздвижване на резултатите в полза на Джо Байдън. Според Си Ен Ен и Скай нюз демократът има вече 224 гласа в електоралната колегия, при необходими поне 270 за победа. Доналд Тръмп остава на 213 гласа, колкото имаше и малко преди 9 часа българско време.

В 8 щата обаче преброяването не е приключило, остава да се разпределят още 101 гласа – избирателната колегия е от 538 члена. В шест от тези щати Тръмп води и ако спечели, той ще повтори мандата си.

10:00 В изборите за Камара на представителите, където досега предимство имаха демократите, те печелят 180 места, републиканците – 173. За мнозинство са необходими 218 места. В изборите за 35 места за Сенат Републиканската партия печели засега 17 места, демократите – 12. И досега Републиканската партия имаше мнозинство от 4 гласа.

09.20, Белия дом. Изявление на Доналд Тръмп:

„Благодаря за огромната подкрепа. Някои се опитват да ни откраднат спечеленото. Готови сме за голямо празненство. Постигнахме феноменални резултати във Флорида, във великия щат Охайо, в Джорджия, Северна Каролина,  в Пенсилвания, в Аризона още се броят бюлетините, но и там е възможно да спечелим.

Вечерта е прекрасна. Вижте с колко сме спечелили. Ще сезираме Върховния съд – да не се окаже в 4 ч. сутринта, че са се появили нови бюлетини, които трябва да бъдат прибавени. Казахме, че ще спечелим и спечелихме“.

В залата за пресконференции на Белия дом бе цялото семейство на Тръмп. На трибуната до него бяха първата дама Мелания, вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му.

Резултатът все още продължава да бъде 220: 213 за Байдън. Резултатите са прогнозни, от 40 щата. Тръмп е спечелил в 21, включително и ключовите Тексас и Флорида.

 

08:45 Би Би Си и Си Ен ЕН показаха еднакви резултати от преброяването на гласовете в президентските избори в САЩ. Джо Байдън води с 220 гласа в електоралната колелия, Доналд Тръмп има 213. Припомняме, че за победата са необходими поне 270 гласа в 538-членната избирателна колегия.

08.30 Според Би Би Си Доналд Тръмп вече изпреварва Джо Байдън. Президентът има 213 гласа в избирателната колегия, претендентът – 210. В изборите за Камара на представителите засега демократите водят със 167 представители, републиканците са с 10 по-малко. В някои щати на Западното крайбрежие гласуването още не е приключило.

08:15 CNN с последни данни Байдън – 219, Тръмп – 209 гласа в електоралната колегия. В нито един щат преброяването не е окончателно, резултатите са прогнозни. Според BBC резултатът е равен – 209:209.

07:50 CNN – Байдън – 215, Тръмп – 171. В Туитър Тръмп написа, че печели, но се опитват да му откраднат победата и че скоро ще направи изявление за „голямата победа“.

07:45 В обръщение от Уилмингтън, Делауеър, Джо Байдън заяви, че върви към победа, но призова към търпение, докато трае преброяването на бюлетините от безпрецедентното ранно гласуване. „Вървим добре, спечелихме Аризона, ще спечелим и Пенсилвания“, заяви Байдън.  Няколко пъти той повтори, че се чувства добре и накрая призова привържениците си да вярват и че търпението им ще бъде възнаградено.

06:45 CNN: Байдън – 205, Тръмп – 114. Броенето продължава, в някои щати бюлетините, подадени по пощата, може да бъдат преброени до 2-3 дни. В нито един щат преброяването не е окончателно.

В 07:00 ч Тръмп вече има 132 гласа в колегията, Байдън остава с 205.

Освен държавен глава, американците трябва да определят и новия състав на 435-членната долна Камара на представителите на US Конгреса, както и 35 нови членове на 100-членния Сенат.  Засега резултатите за Камарата са: републиканци 136, демократи – 105 представители. Мнозинството е при 218 представители. В изборите за Сенат републиканците имат 15, републиканците – 9 представители.

06:00 Джо Байдън има 182 гласа в електоралната колегия, Доналд Тръмп – 114. За победата на някой от кандидатите са необходими поне 270 гласа от 538-членната избирателна колегия. Байдън води в един от ключовите щати Калифорния. Тръмп взима други два ключови щата – Флорида и Тексас, но губи в родния Ню Йорк.

01:20 CNN Станаха известни първите предварителни резултати от президентските избори. В щата Индиана Доналд Тръмп печели със смазваща преднина пред Джо Байдън – 68.3 срещу 29.8 на сто. Така Тръмп печели 11 гласа в електоралната колегия. В щата Кентъки  Байдън печели 55.4, Тръмп – 43.8 на сто.  В историята на САЩ Кентъки само два пъти е гласувал за демократи. Победата на Тръмп в щата Ню Хемпшир с 61,5% против 38,5%, също се смята за сензационна, защото всичките допитвания там даваха преднина на Байдън.

01:00 Джо Байдън пред CNN: „Не съм уверен в победата си, защото съм суеверен и не искам предварително да говоря. Победителят ще бъде посочен от избирателите. Мисля, че който спечели във Флорида, той ще е президент на САЩ“.

00:32 CNN продължава с резултати от екзитполовете. 81 на сто от гласувалите за Доналд Тръмп са пуснали бюлетината заради своя лидер, 14 на сто, гласувайки за Тръмп, всъщност са гласували против Байдън. При кандидата на демократите процентът е 64 на сто – за него, 31% – против Тръмп. На въпрос какво е състоянието на икономиката, 13 на сто казват, че е отлично, добро – 35 на сто, не чак толкова добро – 32 на сто и лошо – според 19 процента от допитаните.Заради коронавируса 55 на сто изпитват финансови затруднения, такива няма за 44 на сто от американците. На традиционния въпрос: по-добре или по-зле живяхте през последните 4 години, т.е. през мандата на Доналд Тръмп, 44 на сто отговарят положително, 38 на сто смятат, че положението им не се е променило, а 20 на сто са живели по-лошо.

 

 

 

00:30 Около Белия дом започва да се събират активисти. Те блокираха движението и не се подчиняват на призивите на полицията да се разпръснат. Други жители на Вашингтон се присъединиха към множеството, като дори има и камион с музикална уребда. Според очевидци, двама от тълпата носят бейзболни бухалки.

00:20 Адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани: „Тръмп ще спечели неочаквана победа. Проблемът е, че хората все още не го знаят, заради медийната цензура. 80 процента от медиите маниакално следват анти Тръмп кампания. Това е някаква патология. Америка е подвластна на цензура в полза на демократите. Повечето сайтове, вестници и телевизии се държат като членове на Демократическата партия“.

00:03 Според първия екзитпол на CNN приоритетите на гласоподавателите са: възстановяване на икономиката, проблема с расизма, коронавируса, сигурността, здравеопазването. 32 на сто от анкетираните считат, че носенето на предпазни маски срещу К-19 е въпрос на личен избор, 68 на сто са заявили, че носенето на маски е необходимо за ограничаване на пандемията. За първи път от десетилетия Джорджия се очертава като ключов щат, където резултатите от вота ще бъдат решаващи за победата в изборите.

23:00 CNN ще обяви първите резултати от екзитполовете в 24:00 ч българско време. 102 737 522 американци са гласували преди деня на вота. Преброяването на тези бюлетини вече става в щатите Флорида, Аризона, Невада, Калифорния и Северна Каролина.

23:15 Джо Байдън обяви пред подръжниците си във Филаделфия, че ще стане президент на всички американци. „Ако аз спечеля, няма да има разделение на демократи и републиканци, ще има само Америка. Между надеждата и страха, избираме надеждата. Между истината и лъжата, избираме истината. Между науката и измислиците, избираме науката. Обещавам ви, че ще спечелим“, заяви Байдън.

23:00 Доналд Тръмп обяви, че още в края на изборния ден ще стане ясно, че той е победител. „Показателите са отлични. Очаква ни прекрасна нощ и прекрасни 4 години след нея“, каза Тръмп пред хора от щаба си и медиите във Върджиния.

22:35 Установени са първите „мъртви души“ на изборите. В секция в Ню Йорк е отворена бюлетина, пусната от името на избирателка, родена през 1915 година и починала през 2012. В Бруклин пък е обработена бюлетина на жена, родена през 1919 година. Първоначално бюлетините са били признати за действителни. И двете са били в полза на Байдън. Републиканците веднага поискаха полицията и прокуратурата на Ню Йорк да разследват инцидентите.

 

22:00 ФБР разследва опит за намеса в изборите чрез „телефонни роботи“. Според „Вашингтон поуст“ става дума за десетки милиони автоматични обаждания, в които глас казва „останете у дома“. Най–често обажданията идвали от скрит номер, а гласът бил женски. „Това е тестово позвъняване. Стойте си вкъщи и не излизайте никъде. Пазете се!“, се чувало в слушалката. Според ФБР става дума за планирана акция за саботиране на изборите.

21:15 Президентът Доналд Тръмп обяви, че не е подготвял речи в случай на победа или загуба. „Хубаво е да се спечели, винаги е хубаво. Да се побеждава е леко. Загубата е друго нещо, тя никога не е лека“, каза Тръмп при приссигането си в щаба си в Арлингтън. Очаква се Тръмп да проведе вечерта в Белия дом без никакви публични събития. По-рано през деня се твърдеше, че е поканил 400 гости за събитието. По-късно техният брой бе намален на 250, според CNN.

20:30 Мелания Тръмп гласува в Палм Бийч. Самият Тръмп гласува дистационно от Белия дом. Първата дама на Америка наруши заповедта за задължително носене на маски и се появи в избирателната секция без защита на лицето.

19:52 часа: Полицията разследва случаи на вандализъм върху еврейски гробове. Върху тях с червена боя е било изписано „MAGA“ (Make America Great Again) и „Тръмп“.

19:30 часа: Над 100 милиона са гласували предсрочно, или 47 % от гласоподавателите. В 21 щата са гласували повече от половината избиратели. Процентът е много висок, заради ограниченията от коронавирус.

19:27 часа: „Утре ще бъде едно ново начало. Утре можем да сложим край на едно управление, което раздели обществото. На управление, което не успя да опази гражданите. Утре можем да сложим край на управление, което разпали огъня на омразата в страната. Америка гласува и Америка ще бъде чута. А когато това стане, посланието ще бъде пределно ясно – време е Доналд Тръмп да си събере багажа и да си ходи вкъщи“, заяви Джо Байдън.

19:25 часа: Експерти предупреждават, че тече масова дезинформационна кампания, която цели да отблъсне гласоподаватели. Сред слуховете са насилие или принуда около урните, зараза с КОВИД, унищожаване на бюлетините.

19:16 часа: Републиканци в ключовия щат Пенсилвания са завели съдебен иск срещу изборната комисия в Монгомъри по обвинение в незаконно преброяване на бюлетини, пратени по пощата.По закон нямат право да започнат броенето преди началото на изборния ден. Републиканците твърдят, че комисията дори връща грешно попълнени бюлетини на хората, за да ги поправят, ако желаят.

19:00 часа: Тръмп обеща 4 прости неща на американцитеваксина срещи COVID-19, края на карантината, икономическо възстановяване и 10 милиона работни места. Сутринта в интервю за „Фокснюз“ сам опроверга себе си, заявявайки, че ще признае победа само ако има солидни резултати и е сигурен, че печели. Президентът ще прекара изборната нощ в източното крило на Белия дом с 400 души подбрани гости.

18:30 часа: Стотици бойци от Националната гвардия са в готовност да предовтратят евентуални размирици в края на изборния ден. Някои от най-големите банки и магазини вече усилиха охраната, опасявайки се от вандалски действия на привържениците на загубилия кандидат.

17:30 часа: Джо Байдън публикува в Туитър музикален клип, в който негови подръжници отиват да гласуват. В 53–секундния клип Байдън не се появява.

16:30 часа: Социалните мрежи обявиха, че ще се борят срещу дезинформацията и фейкновините. Фейсбук създаде специален център, наречен „военна стая“. „Ние внимателно следим за контента и ще премахваме всеки, който призовава за насилие или намеса в изборите“, обявиха от компанията.

15:30 часа: Доналд Тръмп призова всички да излязат да гласуват и публикува видео, в което той танцува.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html