неделя, 5 май 2024 г.

Вдигат заплатите на медицинските сестрите на 900 лв., лекарите – 1150 лв.

Кирил Ананиев.

„Заплатата за медицински сестри ще бъде 900 лв, а в някои отделения 950 лв. За лекарите се предвижда заплащането да бъде 1150 лв. Така държавата ще се опита да реши проблема с огромния недостиг на медицински специалисти у нас.“

Това заяви пред „Нова“ финансовият министър Кирил Ананиев.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемат на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

Бившият здравен министър коментира и актуалната медицинска обстановка у нас.

„Още обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности“, каза Ананиев.

„Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна“, добави той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html