неделя, 5 май 2024 г.

България каза „не“ на членството на Македония в ЕС

Статуя на Александър Македонски в Скопие

Имаме шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Все още има шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка. Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза“, каза Екатерина Захариева след среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония в Берлин.

„Имаме напредък по отворените въпроси. За краткото име е важно те да декларират, че това не е е свързано с териториални или малцинствени претенции. По отношение на езика също има сближаване на позициите“, коментира министърът относно преговорите с Република Северна Македония за одобрението на членството на страната в Европейския съюз.

„Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, добави Захариева.

„Дори да имаме различия, е важно преговорите да се водят без манипулация. На страшно много манипулация се наслушахме на Скопие в последните дни, включително и как искаме да им се смени конституцията“, каза още тя.

„Към този момент имаме пробив. Благодаря на германското председателство за инициативата. Но все още не сме там да кажем „Да“, заяви министър Захариева.

Македонската страна систематично нарушава Договора за добросъседство, създават се пречки за български инвестиции, не се правят крачки към преодоляването на езика на омразата, обобщи министърът.

Няма да направим компромис с антибългарската кампания, категорична беше Захариева.

Преди дни пред „Ройтерс“ Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html