неделя, 5 май 2024 г.

Борислав Цеков: С републиканците може да се преговаря, демократите диктуват и кадруват

Тодор ТОКИН

Борислав Цеков е юрист, доктор по конституционно право и университетски преподавател. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и е специализирал в областта на правото и политическите науки в Харвардския университет – Колеж по държавно управление „Джон Ф. Кенеди“ и в други университети в САЩ, Япония, Южна Африка. Бил е съветник в правния отдел на Народното събрание (1996-2001), народен представител в 39-то НС (2001-2005), главен секретар на омбудсмана (2005-2010). През 2009 г. основава Института за модерна политика. През 2017 г. издава книгата „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“.

20 януари 2017 г. Борислав Цеков представя монографията си „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“. Снимка: интернет

Г-н Цеков, какво би означавала победа на Доналд Тръмп за Европа?

От европейска гледна точка трябва да е ясно, че традиционните американски консерватори, чийто представител е Доналд Тръмп, разглеждат Европейския съюз като второстепенен съюзник. Евроатлантическото направление е изключено от тази доктрина. По-наблюдателните анализатори са забелязали, че от 2016 г. Белият дом не употребява термина „евроатлантизъм“ като политическа концепция така системно, както преди. Акцентът е върху двустранните отношения. Белият дом на Тръмп акцентира върху двустранните отношения със страните от Вишеградската четворка, а с България има двустранно споразумение за стратегическо партньорство. Брюксел е изолиран от този процес.

А за света?

В по-голямата картина това ще означава продължаване на мирния процес в Близкия изток под егидата на САЩ. Наред с това – затвърждаване на сегашната променена вече геополитическа архитектура на един многополюсен свят, в който международните отношения се формират от сложните баланси и ожесточената конкуренция и противопоставяне между трите суперсили – САЩ, Китай и Русия. В това отношение най-верните  съюзници, на които администрацията на Тръмп, а и сегашната концепция за национална сигурност на САЩ отдават първостепенно значение, са Великобритания, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Австралия, Нова Зеландия. Това са ключовите партньори, докато Брюксел, командван главно от Германия и Франция, е на заден план. Ние видяхме отчетливо тази линия през последните 4 години.

А как ще се отрази победа на Тръмп за България във вътрешнополитически план?

Означава по-малко намеса в партийната политика. Характерно за Демократическата партия е, че тя много пряко регулира и кадрува във вътрешнополитическите отношения. Това е неин политически подход. Обратно, Републиканската партия е по-дистанцирана от такива процеси. От гледна точка на българската кауза в Северна Македония, администрацията на Тръмп ще бъде много по-склонна да чуе българската гледна точка, за разлика от една администрация на Демократическата партия на Байдън, които ще упражнят еднозначен натиск за безусловно приемане на исканията на Скопие и започване на преговори с ЕС, без да се уважи българската позиция.

Бившият вицепремиер Симеон Дянков каза в едно интервю миналата седмица, че ако Байдън спечели, това ще бъде по-добре за осъществяването на българските енергийни проекти…

Не съм специалист в енергетиката, но мисля, че точно от гледна точка на пряката намеса, на реализирането на пряк интерес в България, включително с еднозначни искания за спиране или започване на един или друг проект – това е патент на Демократическата партия. При нея България ще има по-малко поле за маневриране в своя национален интерес, когато той не съвпада с американския. За разлика от републиканската администрация, където има място за преговори и за намиране на общ език по теми, по които с демократите трудно може да се разговаря.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html