неделя, 5 май 2024 г.

Северна Корея е започнала да въоръжава „Ал-Каида“

Ким Чен Ун с войници. Снимка: AFP

Клонът на „Ал-Каида“ в Източна Африка, сомалийската групировка „Ал-Шабаб“, е използвал ракета, произведена в Северна Корея при атака върху обект на ООН в Сомалия по-рано тази година.

Това стана ясно в доклад на експертната група на ООН, който хвърля светлина върху възможни сделки чрез посредници с Пхенян.

Групировката извърши шест нападения в близост до международното летище „Аден Аде“ в Могадишу между февруари и май, и атакуваха силно укрепената база „Халане“.

Според доклада, при една от атаките са използвани четири 60-мм минометни снаряди, които са били изстреляни в посока на комплекса на ООН в рамките на международното летище на 17 февруари. Единият от снарядите има характеристики, съответстващи на 60-милиметровия снаряд HE 63, произведен в Северна Корея.

Докладът твърди, че Пхенян може да е в контакт с „Ал-Шабаб“ и да е търгувала с оръжие. Нещо, което може да предизвика допълнителни санкции срещу ръководството на Северна Корея.

През юни Държавният департамент на САЩ заяви, че Северна Корея не е предприела действия за спиране на подкрепата си за терористични групи. Съединените щати за първи път определиха Северна Корея за държавен спонсор на тероризма през 1988 г. след атентата над южнокорейски самолет, който уби всички 115 души на борда.

Междувременно световните медии цитират експерти, които са озадачени от напредъка на Северна Корея при разработката на ядрени ракети. Те не разбират как страната успява да напредва толкова бързо.

Една от неофициалните версии е, че Китай активно подпомага севернокорейците, но към момента никой не смее да обвини Пекин в това. Странат е най-големият съюзник на Пхенян.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html