неделя, 5 май 2024 г.

Каракачанов: Ще си създадем проблем, ако клекнем сега

Красимир Каракачанов: Снимка: БГНЕС

„България трябва да се държи достойно, за мен клякане на Скопие сега ще е равносилно на това утре да си създадем проблеми“, коментира междувременно лидерът на ВМРО, военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов по bTV.

На въпрос дали клякаме на Скопие заради Германия, той отговори: „Дали ще клекнеш на едните или на другите, това означава да вкараш вълка в кошарата и утре да си имаме проблеми с претенции за македонски малцинства. Утре ще искат населението в Кюстендилска и Благоевградска област да учи измисления от 1945 г. език“.

Каракачанов отрече да има натиск върху нас от страна на Германия по отношение на Северна Македония. По думите му дали Северна Македония ще бъде част от ЕС зависи от тяхното отношение към общата ни история.

„Няма как с подобно коминтерновско мислене, с подобно тропане по масата да се случат нещата. Те тропат на много врати, не само на Германия. Не им прави чест, идвайки в България да търсим разговори за компромис, след като отидат в Брюксел и в някои европейски столици зад гърба да говорят неверни и обидни неща спрямо България“, коментира още министърът.

Междувременно съветът на посланиците на Република Северна Македония съобщи, че смята за „непристойна“ заплахата на България с евентуално блокиране на пътя към членство в Европейския съюз, ако Северна Македония не признае, че македонската идентичност и език имат български корени, пише „Независен весник“. „Посланиците реагират: София иска с шантаж и заплахи да търгува с македонската идентичност, език и исторически факти“, пише в заглавие „Слободен печат“, цитиран от БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html