неделя, 5 май 2024 г.

Скандално! Кметица трака с токчета по мозайките на римски дворец

Кметицата на Ивайловград Диана Овчарова си е позволила самоуправство и арогантно отношение към посетители на Вила Армира, алармират бдителни граждани в социалните мрежи. Госпожата, която трети пореден мандат упрвлява 6-хилядното градче,  е решила да превърне най-богатия и пищно украсен римски дворец, открит по нашите земи, в зала за сватбени ритуали. Какво се е случило в този паметник с национално значение разказва Димитър Иванов в социалните мрежи.
„До момента европрограмата „Регионално развитие“ е финансирала рехабилитацията на Вила Армира с 1.8 милиона лв. и се планира до 2022 да бъдат изразходвани още средства на данъкоплатци. Отделно от външното финансиране, общината на Ивайловград е определила входна такса 10 лв. за всички посетители. За деца, ученици и пенсионери намаление няма. Не знам за по-висока такса на музей в България. Аферим, за семейство с две деца ние плащаме 40 лв. Още на влизане уредничката ни предупреждава, че след 30 мин в залата на музея ще има граждански брак, но ние „можем“ да останем и да разглеждаме. Явно някой от местните велможи спазваше парвенюшкия стил да се жени в имението на римски аристократ. И си заприиждаха сватбари най-свободно, затракаха токчета по мозайките от IV век…Гостите се разполагаха, както им е удобно. Аз обаче направих скандал. Попитах водещия церемонията кое е длъжностното лице и защо допуска посетителите да стъпват върху артефактите. Оказа се, че пред мен стои кмета на Ивайловград Диана Овчарова, която ми заяви, че не е моя работа да следя за спазването на правилата. Аз съответно й възразих, че при отсъствие на длъжностни лица, тази функция се поема от гражданите. И после си казахме още неща на висок тон и накрая тя каза във въздуха „повикайте охрана“, явно забравила, че не е в кметския си кабинет.
Някои сватбари я подкрепиха със „сега не е момента да се правиш на оргинален“. По-съвестните обаче отстъпиха от мозайките и се подредиха по обходните пътеки. Но кметицата им съобщи, че тези мозайки са много здраво залепени и са обработени със специални материали, т. е. всичко си е ок. Пък и явно си ги имаше за бащиния. Хората отново се за разхождаха по тях. Церемонията можеше да започне.“
Арогантното поведение на кметицата със сигурност ще предизвика обществена рейкция не само в управлявания от нея Ивайловград. Подобно нахалство по цял свят се наказва сурово, дори със затвор. Любопинтно е каква ще бъде реакцията на българските компетентни органи по случая.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html