събота, 4 май 2024 г.

Отбелязваме Деня на народните будители

Честит празник, българи!

Денят на народните будители е празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери — будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Празникът се отбелязва ежегодно на 1 ноември.

През 1922 г. Стоян Омарчевски — министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков — Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска и Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември като Ден на българските народни будители.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от XXXVI Народно събрание на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов — председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“. От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

По повод обявяването на празника за общонационален, министър Стоян Омарчевски казва: „…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на Възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот… Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември… за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини водиха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“

Днес ще има прояви в цялата страна, с които да си припомним делата на предците ни, делата на големите будители.

С поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Ради Иванов Колесов ще бъде отбелязан Деня на народните будители в Ямбол.

Всички останали прояви в Ямбол са отменени, заради усложнената епидемиологична обстановка. Обявената церемония по връчването на наградите на отличени ученици, призьори на национални, балкански, европейски и световни конкурси, олимпиади и състезания, както и техните преподаватели, ще се състои при по-подходящи и безопасни условия.

Призивът на общинското ръководство към гражданите, които ще почетат празника с поднасяне на цветя пред барелефа на народния будител Ради Иванов Колесов, е да спазват противоепидемичните мерки.

В Радомир ще бъде открит барелеф на писателя Светослав Минков.

В Деня на народните будители Тетевен отбелязва своя празник и 143 години от освобождението на града от османско иго

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html