петък, 3 май 2024 г.

Представиха книга за големия джазмен Манол Цоков

На 29 октомври се състоя представянето на книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот“ в библиотеката на Технически университет – Габрово.

В същия ден,в 17:30 часа, на новия пешеходен мост в река Янтра се състоя и виртуален концерт с Манол Цоков. Зрителите, които присъстваха на това първо по рода си събитие, после се отправиха към библиотеката на Техническия университет в града, за да се срещнат с книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот“. Представянето на книгата за Маестрото бе с участието на автора и изпълнения на джаз музиканти. Гостуваха изпълнителите Мими Николова и Петър Железаров-пиано.

Книгата е издадена като част от инициативата „Габрово – 160 години творчески град“, проект на НЧ „Будителите 2017“, реализиран по Програма „Култура“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Манол Цоков е една от малцината личности в българската култура, която надскочи своята артистична суетност и посвети таланта и усилията си в културното строителство. Направи го в област, която поне до 80-те години на XX век не се радваше на държавно внимание и подкрепа. Значимостта на неговото дело се измерва не само с локални мерки, но отива и много по-далеч – в национален и международен мащаб“ е оценката на автора на изследването Владимир Гаджев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html