петък, 3 май 2024 г.

Красимир Кънев към Джамбазки: Мюсюлманите са част от Европа, не насаждайте омраза

Красимир Кънев. Снимка: Булфото

„Празни приказки и насъскване на хората срещу мюсюлманите. Няма как да няма молли, месчити и прочие. Мюсюлманите са част от Европа.“

Това заяви Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет (БХК) пред „Антени“ във връзка с изказването от днес на Ангел Джамбазки, който иска изгонването на всички мюсюлмани от Европа, стена, тел и ров с крокодили по границата“.

„Джамбазки казва: „На когото не му изнася – чантата, шапката и откъдето е дошъл“. Къде да отидат босненските и българските мюсюлмани? Те са родени тук и живеят от векове. Също така и в много от западноевропейските страни са се установили. Не е това пътят, не бива да се насъсква омраза срещу тези хора. Трябва да заклеймим терористичните актове, но не за сметка на омраза към мюсюлманите. Много от самите тях заклеймяват тероризма, включително българските мюсюлмани ги заклеймиха“, допълва той.

Според Кънев подобни изказвания създават омраза и могат да доведат до ответни терористични нападения като това в Крайстчърч. Така ще се стигне до спирала на насилието.

„За никого не е от полза да се насъсква омраза срещу големи групи от хора. Трябва да се мразят и осъдят хората, които са извършили тези ужасни актове, но не цели общности“, казва Кънев.

„Антени“ потърси за коментар и депутата от „Атака“ Десислав Чуколов. Той бе лаконичен:

„Крайно време е на 6-тата година като евродепутат и на 4-тата година, откакто ВМРО е в управлението – да престанат с подобни декларации.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html