петък, 3 май 2024 г.

Защо в Япония няма коронавирус

В Японии перечислили первичные симптомы нового коронавируса — Российская  газета

Докато Европа, Русия и САЩ се задъхват в борбата с пандемията от COVID, в Япония дневните случаи на заразени не надминават 500 души. Смъртните случаи са 10 за 24 часа, пациентите в реанимациите по данни от 29 октомври са точно 166. Общо жертвите до момента от началото на епидемията са 1800. Разбира се, това са сериозни поражения, но абсолютно несравними с тези на водещите държави. При това такива, в които медицината е на най-високо ниво. В Германия са починали близо 90 000 души, във Франция цифрата е 35 000. Даже в миниатюрния Израел починалите са повече от Япония – 2 400. Да не говорим за САЩ, където 225 000 се простиха с живота си.

 

Няма забрани и глоби

 

В Япония още през юни бе установено, че заразените намаляват значително. Сега темпът на намаляване е по-бавен, но е факт. Логично обяснение няма никой, включително и властите. Правителството единствено призовава към бдителност и предупреждава хората: „Няма гаранция, че заразата ще остане в същите рамки и вбъдеще.“ В същото време обаче властите премахнаха всички ограничения върху обществения и икономически живот. Останаха само някои: в ресторантите и баровете не се сервира алкохол след 22 часа, в стадионите и киносалоните хората трябва да спазват дистанция. Улиците са препълнени, няма никакви глоби, вечерен час, забрана да се напуска дома от стари хора и други подобни.Междувпрочим, такива нямаше и пролетта, когато Япония също бе засегната сериозно от коронавируса. Още от самото начало на пандемията правителството и местните префектури обявиха, че нямат намерение да въвеждат карантина от типа на европейската или китайската, за да не се нарушават…правата на човека.

 

Маските са превърнати във фетиш

 

Според епидемиолози, най-важното за японците се оказаха маските и практически те спасяват страната от пандемията. Всъщност, на жителите на страната на изгряващото слънце не е необходимо да им се напомня да носят маски. Те това го правят много преди коронавируса. Просто така са научени. Много рядко може да видите на улицата някой без маска – в редки случаи това са или много разсеяни хора, или някакви млади пишлемета, които се опитват да се бунтуват срещу системата. Абсолютното мнозинство от жителите ходят с маски, внимателно си покриват лицата и няма да чуете и грам недоволство по този повод. НАвикът да се носи маска в Япония е изграден още преди началото на Втората световна война. Така повелява възпитанието – да кихах и кашляш в лицето на хората около теб се е смятало за връх на неприличието. На второ място, носенето на маска е следствие на изключителната чистоплътност на японците. Самата мисъл да вдъхнеш нещо нечисто, нещо от друг човек, е много неприятна. Чистотата, а оттам и маските, са се превърнали в нещо като фетиш за местните хора. Неслучайно дезинфектантите, които сега ние поголовно ползваме в магазини, офиси и вкъщи, японците употребяват от много години.

 

Избягване на физически контакт

 

Освен маските, има и друг важен фактор за слабото разпространение на коронавируса. Още от древни времена те избягват прекия физически контакт, ако не е наложително. Например, при поздрав, те не се здрависват, не се прегръщат и целуват, а се покланят. Това удари най-вече по секс-индустрията, която се оказа и най-пострадала от пандемията. А както е известно, този тип бизнес в Япония е едва ли не издигнат в култ. И все пак, най-важното за японците си остава непрекъснатото носене на маски и почти денонощно миене на ръцете с различни противобактериални препарати. При всички положения, страната трябваше да приеме съществени корекции в обществения живот заради заразата. Някои ресторанти фалираха, други обаче процъфтят заради онлайн-търговията. Токио е изпълнен с подвижни кухни, в които практически се готви на улицата, пред домовете – от италианска пица то тайванско зелено къри. Огромен брой хора минаха на дистационна работа, включително и държавни служители. И това им харесва. Но загубата за бюджета са факт. По данни на централната банка БВП ще падне с 5, 5 %, заради кризата в транспорта и туризма. Но има и неочакван ефект. 25 % от младите японци са започнали да четат истински книги, защото вече не ходят вечер по барове и ресторанти.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html