неделя, 28 април 2024 г.

„Емаг“ надува двойно цените, за да ги свали за Черния петък

Най-популярният сайт за онлайн пазаруване в България „Емаг“ надува цените двойно, преди да ги намали, за да подвежда своите клиенти.

Това довериха източници на „Антени“, които са запознати с нелоялните практики на платформата за пазаруване. Малко повече от месец преди настъпването на т.нар. Черен петък (27 ноември), те вдигат драстично цените на стоките, предлагани в сайта, за да могат после рязко да ги намалят на уречената дата и клиентите да си мислят, че са платили по-малко.

Това обаче не е така. В някои случаи клиентите дори плащат повече, тъй като намалената цена е по-висока от стандартната – макар че в сайта пише, че е смъкната с 30-40-50%.

Това не е практика само на „Емаг“, а на повечето подобни сайтове и магазини, които манипулират хората. Комисията за защита на потребителите би трябвало да следи за подобни нелоялни практики, но изглежда, че не се справя напълно.

„Антени“ ще подаде сигнал до КЗП и ще очаква отговора ѝ.

Междувременно наша проверка установи, че завишаване на цените наистина има. Снимките по-долу са направени на 30 октомври 2020 г. На тях се вижда как шкаф за телевизор в „Емаг“ на фирмата „Антонио Милано“ се продава на цена от 1017 лв. Същият шкаф в официалния сайт на вносителя за България се предлага за 519 лв. в момента.

Шкафът, предлаган от същия вносител, но през сайта на „Емаг“.
Същият шкаф директно от сайта на вносителя на двойно по-ниска цена.

Табуретка от същата фирма в „Емаг“ се продава за 564 лв., а в сайта на вносителя е 259 лв. От който и от двата сайта да поръчате – стоката се доставя от едно и също място.

Табуретката в „Емаг“ от „Антонио Милано“ е 564 лв.
Същата табуретка от сайта на „Антонио Милано“ е 259 лв.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html