петък, 3 май 2024 г.

Д-р Бойко Пенков: С 50% е нараснал броят на починалите от COVID-19 за последната седмица

Тодор Кантарджиев. Снимка: БНТ

Никой не е много голям специалист в коронавируса. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил от маските. Това каза на брифинг на Министерството на здравеопазването проф. Тодор Кантарджиев.

На брифинга не присъстваха министърат на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, които са под карантина.

„Всички знаем, че не е приятно да го носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството ни и за здравето на околния“, добави той. „Маската ще спаси и от коронавируса. Трябва да си луд, за да влезеш в бокса без маска. Най-важните са контролът и самоконтролът.“, каза Кантарджиев. Той припомни, че от УНИЦЕФ са направили специални анимацонни видеа със съвети за предпазване от COVID-19.

„Да не се предозира с витамин Д, да не се прекалява с имуностимулатори. Който не издържа, да не гледа какво става с коронавируса в света. Нещата се преекспонират“, препоръча проф. Кантарджиев.

„Имаме 185 лаборатории, които работят PCR диагностика в страната. Антигенните тестове ще хванат, ако някой разпространява заразата. Референтната лаборатория е направила вчера 414 теста, от които 38% са положителни“, коментира още Кантарджиев и допълни, че който има очила, по-добре да си ги носи на работа, защото те също предпазват, както и маската.

„Грипните вируси ще се развиват паралелно. Епидемичното разпространение на грипа е декември. Има бързи тестове, които бъркайки в гърлото, казват след 10 минути дали детето е с грип. Тези тестове трябва да се правят, но при тях най-важното е правилното взимане на материал от носоглътката“, обясни професорът и добави: „Първите антитела, които се проявяват в кръвта, са на 10-ия ден от заболяването. Ако след 40-ия ден имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма“, добави той.

През последните три дни имаме рекордна заболеваемост – средно по 220 души на 100 000. Това заяви   зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Според статистиката ръста на заболелите е 120%. Отчита се нарастване на починалите в страната, като само за последната седмица е 50%, добави още той.

Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и 4-о на Балканите.

Най-голяма заболяемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години, добави Пенков.

Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус, заяви още зам.-министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html