петък, 3 май 2024 г.

Днес честваме Деня на бесарабските българи

29 октомври е Ден на бесарабските българи. На този ден се отдава дължимото уважение на сънародниците ни, участвали в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, принудени да се преселят заради страх от отмъщение по време на османското владичество.

Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, осветен на 29 октомври 1838 година, след около петгодишно строителство, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи.

След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 г. Празникът се чества основно сред българите в Украйна и Молдова.

Дружество Родолюбие и Центърът на бесарабските българи в България организират чествания в София.

Българското етническо присъствие в Бесарабия датира от Средновековието. По-значително то става в края на 18 и началото на 19 век. Българите са третата етническа група в Одеса след украинците и румънците. В Одеска област има редица села, основани от българи.

Такова е село Камчик, или по-известно сред местното население като Зоря. То е основано през 1831 г. Друго такова село е Димитровка, основано 10 години по-рано през 1821 г. Там българите са етносът, който заема второ място по численост, сочат данните от преброяването през 2001 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html