петък, 3 май 2024 г.

Българският лекарски съюз набира доброволци за борба с коронавируса

Тервел Пулев стана доброволец през април. Снимка: Булфото

Българският лекарски съюз (БЛС) стартира кампания за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната. Това съобщиха от пресцентъра на съсловната организация.

„В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз.

„Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички ни момент“, допълни д-р Маджаров, цитиран от БНТ.

За кампанията

Всяко лечебно заведение ще трябва да попълни генериран формуляр за набиране на доброволци: https://forms.gle/BVZzE5vQMpRtmXt87. Информацията, която ще трябва да бъде подадена от страна на болниците, е: телефон и имейл за връзка, брой необходими доброволци, основни компетенции – санитар или сестра, отделенията, които имат нужда от подкрепа, делегирани дейности на доброволците, варианти за финансова компенсация и др. Освен чрез попълване на формуляр болниците могат да подадат необходимите данни и на телефон 0899 906 647 с лице за контакт Ирен Борисова.

Студентите по медицина ще могат да кандидатстват директно през платформата jobs.bg в „корпоративния профил“ на БЛС, където ще бъдат поместени отделни обяви на всички желаещи лечебни заведения, с отбелязани горепосочените конкретни критерии и нужди за доброволческия труд.

На сайта на съсловната организация ще бъдат публикувани линка към онлайн формуляра, информация за актуалните обяви за доброволци, от които лечебните заведения имат нужда, с препратка към „корпоративния профил“ на БЛС в jobs.bg , където ще бъдат качвани обявите, за които доброволците ще могат да за кандидатстват.

„Всеки студент по медицина трябва да може да получава служебна бележка от лечебното заведение, в което помага, и да бъде извиняван от учебни занятия. Необходимо е да подсигурим спокойствие и нужните компенсации на бъдещите ни колеги, докато подкрепят с всички усиля лекарите в болниците“, коментира д-р Маджаров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html