понеделник, 29 април 2024 г.

Вицепремиерът Томислав Дончев: Радев хем подписва бюджет 2021, хем го нарича „разоряващ“

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

 

Министрите от кабинета представят параметрите на бюджета за догодина на извънреден брифинг в Министерския съвет, след като президентът Румен Радев нарече сметките за 2021 „разоряващи“.„От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този дебат, подкрепяйки го с наши аргументи“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев и сравни изказването на държавния глава с експеримента  „Котката на Шрьодингер.

„В квантовата физика има експеримент, наречен „котката на Шрьодингер“ – тя е жива и едновременно мъртва – обясни вицепремиерът. – Ние се намираме в сходна ситуация, защото ако следваме призивите на г-н президента, това, което правим, очевидно е едновременно правилно и неправилно. За него това, което правим е хем хубаво и хем лошо. Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го „разочароващ“, посочи Дончев.

„Не е хубаво да се шегуваме със здравната обстановка, но нашата демокрация страда от куп болести – като почнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия. Ако се върнем към март месец,  призивите на държавния глава бяха за повече подпомагане от страна на държавата – и на хората, и на фирмите. Ето ги мерките – 1,647 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 577 млн. лева за подкрепа на компаниите. Това е без 1 млрд. препрограмирани средства от европейските програми, подчерта Дончев.

„Кога грешим – сега, когато изпълняваме призива от пролетта за всички и какво конюнктурно и разоряващо има в изброеното? В тежки времена, когато се натрупат пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата  тя го прави. Най-безспорни са мерките, в които има за всеки. Много ми хареса думата „разоряващ“. Дори и съотношението между външния дълг и брутния вътрешен продукт е под 25%, с което продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС. Целта е тази позиция да бъде запазена, ако не и подобрена“, добави той.

По-рано днес думите на президента Румен Радев, че Бюджет 2021 е „разочароващ“ и  с „огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури и без обосновка на резултатите“ накараха Министерството на финансите да отговори на критиката ма президента.  Законопроектът за държавния бюджет за 2021 г. е съгласуван без забележки от Администрацията на президента, категорични са от ведомството на Кирил Ананиев. „По повод критичните оценки от страна на президента на Република България Румен Радев за предложения от Министерството на финансите проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г., представляваща мотивите към него, Ви информираме, че Администрацията на президента съгласува документите в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация без да са изпратени бележки“, уточняват от МФ. Оттам разпространиха и официалния отговор от „Дондуков“ 2, подписан лично от президентския съветник Димитър Стоянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html